Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Bolíviában vádat emeltek Marinkovic ellen

2010.02.02. 17:32
A bolíviai ügyészség hivatalosan vádat emelt egy helyi üzletember ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a magyar szálakkal is bíró, tavaly felszámolt állítólagos terroristacsoporttal - jelentette kedden a bolíviai sajtó.

Marcelo Sosa, az eset felgöngyölítését irányító ügyész közölte, hogy a Santa Cruz-i (Kelet-Bolívia) autonomista mozgalom korábbi vezetője, Branko Marinkovic üzletember ellen terrorizmus és fegyveres lázadás a vád. Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy 200 ezer dollárt adott fegyverek beszerzésére. Az ügyész kijelentette, hogy Marinkovic volt a terroristák fő mozgatója, és bizonyítékai vannak ennek alátámasztására.

A bolíviai sajtó szerint Marinkovic már jó ideje, még 2009 júniusában távozott az országból. Ügyvédje bejelentette, hogy a politikus nem fog megjelenni vallomástételre, mert "a nyomozás át lett politizálva, és az ügyészség a törvényesség peremén mozog".

Az ügy háttere, hogy 2009. április 16-án egy rendőrségi kommandó Santa Cruz városban megrohant egy szállodát, és megölte a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Az ügyészség állítása szerint a csoport Santa Cruz-i üzletemberek megbízásából meg akarta gyilkolni Evo Morales bolíviai elnököt, és fegyvereseket készült kiképezni arra az esetre, ha a keleti tartományok kimondanák az elszakadást az ország többi részétől.

Bolíviában erőteljes autonomista mozgalom szerveződött 2007-től, miután egy olyan politikus került az államfői tisztségbe, aki a központi, nagyon szegény indián tartományokat részesíti előnyben. A központi kormányzat arra gyanakszik, hogy a gazdagabb keleti országrész távlatilag el akar válni a szegényebb féltől.