Önkormányzati képviselő csempészte a bevándorlókat

Le Monde
2010.02.05. 18:52
3 év börtönre ítélt az angol bíróság egy francia nőt, amiért az fiával együtt embereket akart becsempészni Nagy-Britanniába. A bevándorlók nem, csak a csempészek maradhattak az Egyesült Királyságban.

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy francia önkormányzati képviselőt és fiát, amiért segítettek bejuttatni 16 vietnámi állampolgárt az Egyesült Királyságba.

Christiane Chocat önkormányzati képviselőt 3 év börtönre, fiát Benjamint pedig 5 évre ítélte egy angliai bíróság, amiért megpróbálták papírok nélkül bejuttatni az illegális bevándorlókat. A csapat október 1-én lépte át az Egyesült Királyság határait. Az 51 éves képviselőnőt és 20 éves fiát Portsmouth kikötőjében tartóztatták föl, miután kompjuk kikötött a brit parton. Azóta tartották őrizetben őket.

A nyomozás szerint a fiú volt a kezdeményezője az akciónak, anyja csak segített. Neki kellett kibérelnie az autót, amivel a bevándorlókat szállították át. A 13 vietnámi férfit és három nőt, akik a furgon csomagtartójában húzódtak meg, azóta már visszatoloncolták Franciaországba.

A bíró kiemelte, hogy Benjamin 24 000 eurót kért szolgálataiért . „Maga volt a fő elkövető, és belerángatta az anyját is” – mondta Roger Hetherintgton, miközben kihirdette az ítéletet. Mivel az asszony semmilyen pénzt nem fogadott el a bevándorlóktól, így őt csak az a vád érheti, hogy túl elnéző volt fiával szemben.

A fiú ügyvédje bejelentette: nem fogadják el az ítéletet, és fellebbeznek.