Washington az évszázad hóviharától tart

2010.02.06. 14:22
Hatalmas viharra készülnek az amerikai fővárosban, az előrejelzések szerint nyolcvan centi hó és erős szél várható a következő napokban. Sokan feltöltik az otthoni készleteket. Az ítéletidő máris két halálos áldozatot követelt, és ezrek maradtak áram nélkül.

Virginia államban emberéletet is követelt az ítéletidő: egy nyergesvontató halálra gázolt egy apát és fiát, miután kiszálltak autójukból, hogy segítsenek egy elakadt motorosnak. Összesen eddig több száz közúti baleset történt. Egyes kórházak önkénteseket toboroztak a lakosság soraiból, hogy segítsenek négykerék-meghajtású autókkal eljuttatni az orvosokat és a nővéreket a munkahelyeikre.

Washingtonban lelassult az élet szombaton, ahogy az amerikai főváros az elmúlt száz év legnagyobb hóviharára készült, írja a Telegraph. Az előrejlezések szerint 80 centiméter friss hó várható, és a viharos erejű szél is nehézséget jelent majd a következő napokban.

A lakosokat figyelmeztették, hogy akár öt napra elegendő élelmet halmozzanak fel, mert a boltok ellátása is akadozhat. A legtöbben tejet, kenyeret és hólapátokat szereztek be az utolsó pillanatban.

Az egyre hevesebb havazás közepette leállhat a tömegközlekedés. Repülőjáratokat töröltek, az iskolák bezártak, ahogy az állatkert és a múzeumok sem nyitnak ki több napig.

A közeli Virginia államban az intenzív havazás miatt több száz baleset történt, és Marylandben is tombol a vihar. Hasonlóan kritikus helyzet kilencven éve volt a főváros környékén.