Irán megkezdte az urándúsítás

2010.02.09. 09:42
Megkezdte uránkészletének húszszázalékosra való dúsítását kedden Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) megfigyelőinek jelenlétében. Az Egyesült Államok és Franciaország új szankciókkal fenyegette meg Teheránt.

Az al-Alam iráni tévé szerint beindították a dúsító centrifugákat, és ezzel megkezdődött a hasadóanyag húszszázalékosra való dúsítása. A jelenleg 3,5 százalékos uránt egy kutatóreaktorhoz akarják felhasználni. A dúsítást Mahmúd Ahmedinedzsad elnök rendelte el vasárnap, miután nem vezettek eredményre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel folytatott tárgyalások. Az ENSZ és a nyugati országok ajánlata szerint az iráni uránt külföldön dúsították volna, ahol az iráni atomerőművekbe alkalmas fűtőelemmé alakíthatták volna át. Csakhogy Teherán további feltételeket támasztott, egyebek mellett szeretett volna beleszólni a dúsítás helyszínébe. A felajánlással átláthatóbbá tették volna az iráni atomprogramot, amely számos ország szerint atomfegyver megépítésére irányul.

Egy atombomba megépítéséhez kilencvenszázalékos sűrűségű uránra van szükség. A szakértők szerint Irán egy év alatt tudja húszszázalékosra dúsítani a készletét, de húszról kilencvenre már csak további hat hónap kell.

Az iráni közlés szerint dúsítási folyamatot a nazrani atomerőműbe akkreditált IAEA-felügyelőik jelenlétében kezdték meg kedden. A dúsítás ellen az Egyesült Államok és Franciaország hétfőn hivatalosan is tiltakozott, és újabb szankciókkal fenyegették meg Teheránt.