A szerb kormányra tör a megtámadott drogmaffia

2010.02.10. 13:02
Kábítószer-kereskedők több szerb politikust, köztük Boris Tadic államfőt is megfenyegettek, miután a kormány harcot hirdetett a szervezett bűnözés ellen.

A Press című lapnak Ivica Dacic belügyminiszter azt mondta, hogy szinte naponta kap fenyegetést az elnök, Snezana Malovic igazságügyi miniszter, Maljko Radisalvjevic különleges ügyész, a belügyminisztérium vezetői, és ő maga. Az üzenetek tartalmáról nem nyilatkozott, de leszögezte, hogy a belgrádi kormánynak szilárd elhatározása a szervezett bűnözés visszaszorítása, és folytatódnak a kábítószer-kereskedelem felszámolására indított, Morava és Balkáni harcos fedőnevű átfogó akciók.

Sajtóértesülések szerint az utóbbi fő célpontja Darko Saric, akit a Balkán legnagyobb kábítószer-kereskedőjének tartanak. A bűnöző külföldön bujkál, és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, mert egyebek mellett azzal is gyanúsítják, hogy 2,6 tonna, Uruguayban a múlt hónap végén lefoglalt kokaint akart Szerbiába csempésztetni.

Saric szervezetének már több tagját őrizetbe vette a rendőrség, és a szerb sajtó naponta közöl híreket a bűnbanda kiterjedt, több országot érintő tevékenységéről.

A vezér lapértesülések szerint úgy akarja bebiztosítani magát egy szerbiai büntetőeljárás ellen, hogy montenegrói állampolgárságért folyamodik. Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök kedden a szerb B92 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az állampolgárság elnyerésének nincsen akadálya mindaddig, amíg nem születik jogerős, egy évnél hosszabb börtönbüntetést kimondó bírói ítélet valaki ellen.