Nincs döntés a szlovák hazafiassági törvényről

2010.02.12. 14:39
Márciusra halasztotta a pozsonyi parlament a döntést a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a hazafiasságot erősíteni hivatott törvénytervezetéről, mert pénteken a testület nem volt határozatképes. A tervezet szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kellene függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét.

A háromórás, aránylag éles és helyenként indulatos vita után a parlament elnöke háromszor is szavazást rendelt el, de minden esetben kiderült, hogy a határozathozatalhoz nincs elég képviselő az ülésteremben. Hiányzott az ülésteremből egyebek között Ján Slota, az SNS elnöke is, aki egyike az előterjesztőknek.

Helyi megfigyelők szerint azonban a törvény ellenzőinek szándékos obstrukciójáról volt szó. A hazafiassági törvénytervezetről ezért március 2-án, a parlament következő ülésén szavaznak a képviselők.

Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője a vita elején elmondta: az előterjesztők az eddigi reakciókra reagálva a törvényjavaslatból kivették azt a rendelkezést, amely Szlovákia iránti hűségeskü letételére kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól viszont a törvény alapján ezt továbbra is megkövetelik.

"Ha ez a törvényjavaslat nem kap a parlamentben támogatást, Szlovákia továbbra is csak Brüsszel egyik közép-európai helytartósága marad" - vélekedett a nemzeti frakcióvezető.

Simon Zsolt független képviselő "álszentnek" nevezte a törvényjavaslatot egy olyan párttól, amelyhez olyan, nem éppen hazafias dolgok köthetőek, mint az elhíresült, az államnak kárt okozó faliújságtender, az emissziós kvóták áron aluli eladása vagy a képviselők aláírásának meghamisítása. "Azt tanácsolom az SNS-es kollégáimnak, hogy a javaslatba foglalják bele: nem fogom meglopni az államot, és nem írok alá kollégám helyett" - szögezte le Simon.

A tervezet szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kellene függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játszanák a diákoknak. A képviselő-testületek tagjai - az önkormányzattól a parlamentig - minden ülés elején el is énekelnék a himnuszt. A jogszabálytervezet a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így betartása gyakorlatilag "önkéntes" lenne.

A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor kötelezően eljátszanák a szlovák himnuszt.

A szlovák kormány, amely február elején vitatta meg a javaslatot, nem fogalmazott meg állásfoglalást ezzel kapcsolatban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön