Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Janukovics nem küldi el az orosz flottát Ukrajnából

2010.02.13. 13:30
Ukrajna valószínűleg megengedi Oroszországnak, hogy 2017 után is a szevasztopoli kikötőben állomásoztassa fekete-tengeri flottáját - jelentette ki egy orosz tv-adónak adott szombati interjúban Viktor Janukovics.

Az ukrán elnökválasztás nyertese, aki szoros versenyben győzte le Julija Timosenko kormányfőt a múlt vasárnapi második fordulóban, arról is beszélt: szeretné föleleveníteni annak a közös földgázkonzorciumnak a tervét, amelynek megvalósulása esetén Moszkva bekapcsolódna az Ukrajnán áthaladó csővezetékek ellenőrzésébe.

Baráti stratégia

"Vissza kell térnünk a baráti, stratégiai formához (az Oroszországhoz fűződő viszonyban)" - mondta az ukrán politikus a Veszti-24 orosz állami tv-nek. Hozzátette, nagyon fontos, hogy több kérdést egyszerre, "egy csomagban" tanulmányozzon a két fél.
Megfigyelők korábban rámutattak arra, a leendő ukrán elnök kénytelen lesz engedményeket tenni Moszkvának a fekete-tengeri flotta ügyében, ha el akarja érni az Ukrajnának szállított orosz földgáz árának csökkenését. Az árcsökkentésre szüksége lenne az orosz gáztól függő Ukrajnának, mert a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás értelmében jelentősen vissza kell fognia a közkiadásokat.
Moszkva egyfajta garanciaként tekint az orosz flottának az ukrajnai Szevasztopolban való állomásoztatására; amíg ez az állapot fennmarad, Ukrajna bizonyosan nem csatlakozik a NATO-hoz - gondolják a Kreml urai.

Az EU a csővezetékben

Janukovics fölvetette a tv-interjúban, hogy Oroszország és az Európai Unió közösen üzemeltethetnék az ukrajnai csővezetékeket, növelve ezzel az energiaellátás biztonságát. Ha az EU és Moszkva konzorciumot hoznának létre, közösen ellenőrizhetnék és igazgathatnák a gázszállítást. Ezáltal el lehetne kerülni azokat az elmúlt években többször megismétlődött vitákat, amelyek következtében szüneteltek a gázszállítások Közép- és Nyugat-Európa felé - fejtette ki.
A hamarosan beiktatandó ukrán elnök azt is elmondta, igyekszik meggyőzni Moszkvát, hogy ne építse meg az Ukrajnát elkerülő gázvezetékeket, a Balti-tengeren át Németországba tartó Északi Áramlat és a Dél-Oroszországból a Fekete-tengeren és a Balkánon keresztül majd Olaszországig húzódó Déli Áramlat vezetéket.