Elfogták a tálibok katonai parancsnokát

2010.02.16. 06:43 Módosítva: 2010.02.16. 07:30
Abdul Gani Baradar mollát a pakisztáni és az amerikai titkosszolgálat közös akciójával Pakisztánban fogták el pár napja. A tálib mozgalom cáfolta a hírt.

Egyelőre nem sok részletet tudni a titkos hadműveletről, amelynek során elfogták a tálibok második számú vezetőjét. Az amerikai lapok szerint a Mohamed Omár molla utáni legfőbb vezetőt a dél-pakisztáni Karacsiban fogták el valószínűleg múlt csütörtökön, de a hírt biztonsági okokból csak most hozták nyilvánosságra. A férfit a pakisztáni és az amerikai titkosszolgálat együttműködésének köszönhetően tartóztatták le.

Az amerikai sajtó szerint Baradar egyelőre pakisztáni fogságban van. A molla az eddigi legmagasabb rangú tálib, aki az amerikaiak kezére került. A szövetségesek azt remélik, hogy információkat szerezhetnek tőle Omár molla, de akár Oszama bin Laden hollétéről is. Az Interpol adatai szerint az 1968-as születésű Baradar molla helyettes védelmi miniszter volt az afganisztáni tálib rezsimben, amit a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások után buktatott meg az Egyesült Államok. A molla azóta bujkált.

A tálib mozgalom ezzel szemben kedden cáfolta a New York Times hírét. Egyik képviselőjük szerint Baradar Afganisztánban van, "szervezi a mozgalom katonai és a politikai tevékenységét". Az Egyesült Államok szándékosan terjesztette Baradar elfogását, hogy elvonja a figyelmet veszteségeiről a Mardzsa város környékén zajló katonai offenzívában - mondta a tálibok névtelenül nyilatkozó képviselője.

A tálib vezető elfogása egybeesik azzal a nagyszabású hadművelettel, amit a NATO és az afgán hadsereg indított a tálibok ellen az afganisztáni Helmand tartományban. Az "Együtt" fedőnevű akcióban több tízezer katona vesz részt, és a célja, hogy kiűzze az ópiumgyártás központjának is nevezett Mardzsa város környékéről az iszlamistákat. Ez a legnagyobb támadás 2001 óta.