Béla
4 °C
15 °C

Párizsban elítéltek egy volt ETA-vezért

2010.02.17. 18:39 Módosítva: 2010.02.17. 18:39
Egy párizsi bíróság 10 évi börtönbüntetésre ítélte a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet egyik volt vezérét.

A 30 éves Harriet Aguirre, az ETA katonai szárnyának egykori második számú embere terrorista bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyvertartás címén kapta az ítéletet. Ugyanezen vádpontok alapján 8, illetve 6 évi börtönbüntetéssel sújtották Aguirre két vádlott-társát. Büntetésük letöltése után mindhármukat kitoloncolják Franciaországból. A bíróság az ügyész által kért büntetési tételeket hagyta jóvá.

A szerdai tárgyalási napon a vádlottak egymással baszk nyelven beszélgettek, a bíróság kérdéseire egyenként mindössze annyit válaszoltak franciául: nincs mit mondanom. A szakadár szervezet három tagját 2005 októberében a közép-franciaországi Aurillacban fogták el. A rendőrök álmukban csaptak le rájuk abban a házban, amelyben az év eleje óta laktak. A spanyol és a francia rendőrség együttes akciója során tűzfegyvereket és gránátvetőket foglaltak le.

A spanyol belügyminisztérium akkor nagyon jelentősnek minősítette elfogásukat az ETA vezérkarának lefejezése szempontjából. Aguirre a spanyol hatóságok szerint Garikoitz Aspiazunak (fedőnevén Txerokinak), az ETA katonai szárnya vezetőjének volt a helyettese. Spanyolország 2001-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene egy baszkföldi település alpolgármesterének a meggyilkolása miatt.