Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Timosenko már nem vádol választási csalással

2010.02.20. 12:37 Módosítva: 2010.02.20. 12:38
Julija Timosenko ukrán kormányfő szombaton visszavonta az állítólagos választási csalások miatt az ukrán legfelsőbb közigazgatási bírósághoz benyújtott keresetét.

"Gyakorlatilag elutasították azt a kérésemet, hogy megvizsgálják a bizonyítékalapot, amelyen maga a kereset nyugszik. Ilyen körülmények között nem látjuk értelmét az ügy folytatásának" - nyilatkozott Timosenko a sajtónak. "Figyelembe véve, hogy a bíróság nem óhajtja megállapítani az objektív igazságot, és formálisan foglalkozik az üggyel, visszavonjuk beadott folyamodványunkat" - közölte.

Elhunytak is voltak a listán?

A választásokon vesztes elnökjelölt egyebek között azzal indokolta döntését, hogy a bíróság, amely pénteken kezdte meg a kereset tárgyalását, elutasította a választási névjegyzékek utólagos ellenőrzésére vonatkozó kérését. A kormányfő azt kérte a bíróságtól, hogy ellenőrizze a névjegyzékeket azoknak a belügyminisztériumi információknak a tisztázására, amelyek szerint elhunyt és nem létező személyeket is felvettek a listákra. Ragaszkodott ahhoz is, hogy az ukrán televízió közvetítse egyenes adásban a meghallgatást, kérte továbbá több választási bizottságtól beérkezett eredeti jegyzőkönyv vizsgálatát és tízegynéhány tanú meghallgatását. Kéréseit azonban a bíróság megtagadta.

Timosenko távozik a kijevi legfelsőbb bíróságról (Fotó: Szergej Szupinszki)
Timosenko távozik a kijevi legfelsőbb bíróságról (Fotó: Szergej Szupinszki)

Timosenko kedden nyújtotta be keresetét, amelyben megóvta az ukrán elnökválasztás eredményét. Nyolckötetnyi beadványában bizonyítékokat sorakoztatott fel arra nézve, hogy meghamisították az elnökválasztás második, február 7-i fordulójának eredményeit. Követelte a választási eredmények megsemmisítését és a második forduló megismétlését. A bíróság szerdán, Timosenko keresetére hivatkozva, felfüggesztette a választás eredményének kihirdetését.

Szoros eredmény

Az ukrajnai elnökválasztást a hivatalos végeredmény szerint Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője nyerte meg a szavazatok 48,95 százalékával. Julija Timosenko pártja, a BJuT színeiben a voksok 45,47 százalékát szerezte meg. A külföldi megfigyelők szabadnak és tisztességesnek minősítették a választást.

Janukovics tábora úgy véli, hogy a kormányfő "arcmentési megfontolásból" állt el keresetétől, mert a bíróság ítélete kedvezőtlen lett volna számára. Olekszandr Lavrinovics parlamenti alelnök, aki Janukovicsot képviseli a bírói testületben, síkraszállt Timosenko keresete vizsgálatának folytatása mellett. A legfelsőbb közigazgatási bíróság megkezdte tanácskozását a kereset visszavonása ügyében.