Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A brit miniszterelnök tagadja, hogy verné munkatársait

2010.02.21. 16:26
Egy Gordon Brownról megjelent könyv szerint a miniszterelnök ordibál munkatársaival, volt hogy megütötte stábja tagjait, egy régi munkatársa szerint pedig sztálinista, akit nem érdekli a beosztottak véleménye. A korményfő egy tévéinterjúban azt állította, hogy még soha nem ütött meg senkit.

A nyilvánosság előtt volt kénytelen védekezni Gordon Brown brit kormányfő, mert egy most megjelenő könyv szerint esetenként durva megnyilvánulásokra, sőt tettlegességre ragadtatja magát közvetlen munkatársaival szemben.

A The Observer, a legnagyobb brit baloldali vasárnapi lap sorozatban kezdte közölni most vasárnapi számában saját vezető politikai kommentátora, Andrew Rawnsley könyvét. Ebben egyebek mellett az áll, hogy Brown "vulkánkitöréshez hasonló" indulati megnyilvánulásai "rettegésben tartják" a Downing Street-i stábot.

A könyv szerint Brown "mindinkább paranoiddá" vált, és frusztráltságát közvetlen környezetén töltötte ki. Egy ízben "durván ellökte" vezető külpolitikai tanácsadóját, máskor stábjának helyettes vezetőjét zakója gallérjánál fogva ragadta meg, és úgy ordított az arcába.

A lapban idézett részletek szerint Sir Gus O'Donnell, a brit köztisztviselői kar vezetője oly mértékben "riasztónak" találta Brown viselkedését, hogy saját vizsgálatot indított az ügyben, és közölte a kormányfővel, hogy "így nem lehet ügyeket intézni".

Brown a Channel 4 kereskedelmi tévének adott, szombat este sugárzott interjúban ugyanakkor egyértelműen leszögezte: soha életében senkit nem ütött meg, és az sem igaz, hogy bármelyik munkatársát ellökte volna. Azt elismerte, hogy "a pillanat hevében" néha mond "ezt vagy azt", esetleg földhöz vág egy újságot. Hozzátette ugyanakkor: ha dühös, akkor is legtöbbször magára dühös.

Vasárnap a Downing Street szóvivője hivatalosan is cáfolta a The Observerben idézett állításokat, "minden alapot nélkülözőnek" és "rosszindulatúnak" nevezve azokat. A szóvivő azt is leszögezte, hogy a köztisztviselői kar vezetője soha nem indított vizsgálatot ilyen ügyben.

Lord Peter Mandelson, az üzleti ügyek minisztere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a könyv szerzője által festett képből "nem felismerhető" a kormányfő személyisége. Brown "sokat követel stábjától és saját magától", de munkatársaival szemben soha nem viselkedik erőszakosan - tette hozzá.

Brown politikusi magatartását mindazonáltal már korábban is érték súlyos bírálatok. A brit köztisztviselői kar előző vezetője, Lord Andrew Turnbull - aki Brown pénzügyminiszteri időszaka alatt a tárca államtitkárként is dolgozott - egy ízben "sztálinistának" nevezte a jelenlegi kormányfőt, aki szerinte azt vallja, hogy egyszerűen nem éri meg szakmai vitát folytatni a munkatársakkal, és az emberek "majd azt kapják", amit ő eldönt.

A mostani ügy meglehetősen rosszkor jött, Brown ugyanis épp a hétvégén indította útjára az 1997 óta kormányzó Munkáspárt választási kampányát.