Izrael: Nincs mit tagadni, mert nincs bizonyíték

2010.02.22. 18:56 Módosítva: 2010.02.22. 18:56
Januárban gyilkolták meg Dubajban a Hamasz radikális palesztin szervezet egyik vezetőjét. Az izraeli titkosszolgálat részvételére utaló jeleket magán viselő akció végrehajtói hamis uniós útleveleket használtak. Brüsszel nyilatkozatban ítélte el a gyilkosságot és az uniós állampolgárokat érintő adatlopást. Közben eltűnt egy nyom Izraelben.

Az Európai Unió külügyminiszterei élesen elítélték hétfőn, hogy az unió több tagországának hamis útleveleit használták azok a gyilkosok, akik
Dubajban megölték a Hamász palesztin szervezet egyik vezetőjét, de
nyilatkozatukban Izraelt nem nevezték meg.

Diplomáciai források szerint a brüsszeli közlemény kiadásának célja ennek ellenére az volt, hogy megrója Izraelt Mahmúd el-Mabhúh januári meggyilkolásában való állítólagos részvétele miatt. Izrael mindeddig nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy bármi köze lenne a Hamász-vezető megöléséhez.

"Az Európai Unió élesen elítéli a tényt, hogy akik a gyilkosságban
szerepet játszottak, csalárd módon EU-tagállamok útleveleit és
hitelkártyáit használták, amelyekhez uniós lakosok adatait ellopva
jutottak" - áll a közös nyilatkozatban, amelyet a tagországok
miniszterei szokásos havi találkozójuk keretében készítettek.

A szöveg szerint a január 20-elkövetett gyilkosság "olyan tett,
amely nem vezethet békéhez és stabilitáshoz a Közel-Keleten".

A gyilkosságot elkövető csoport több tagja létező személyek -
többnyire kettős állampolgárok - nevére kiállított, de hamis európai
útlevelet használt. Összesen hat brit, három ír, egy francia és egy
német úti okmányról van szó. Az uniós állásfoglalás tervezetét e négy közvetlenül érintett ország fogalmazta meg.

Az állásfoglalás megjelenésével egy időben Brüsszelben tartózkodott - egy korábban, nem ezzel az üggyel összefüggésben betervezett látogatáson - Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter is, akivel több uniós kollégája külön is találkozni kívánt.

Az izraeli külügyminiszter a közleményre reagálva, az ír kollegájával tartott találkozó után kijelentette, semmi nem támasztja alá, hogy Izrael érintett lenne az ügyben.

"Ha léteznének ennek ellenkezőjéről szoló bizonyítékok, a sajtó tudósitásait kivéve, akkor kommentálnánk az ügyet, mivel ilyen nincs,  így erre semmi szükség" - áll az izraeli külügyminisztérium közleményében.

Fiktív személy, fiktív cég

Közben az egyik tettes után megmaradt nyomok gyanús körülmények között tűntek el Tel-Avivban. 

 Úgy fest, hogy a többi elkövetővel ellentétben a Michael Bodenheimer néven utazó személy eredeti okmányokkal rendelkezett. A Der Spiegel szerint 2009 júniusában igényelt valaki Kölnben erre a névre egy német útlevelet. Az illető 2008 végén kiállított izraeli útlevéllel rendelkezett. Azt állította kölni lakos, szüleinek a családja a holokauszt áldozata lett, és bemutatta a szülők házassági anyakönyvi kivonatát. 

Az AFP izraeli forrásokra hivatkozva számol be arról, hogy egyre zavarosabbak a Bodenheimer-ügy szálai. Az újságírók elvileg két Bodenheimert találtak. Egyikük már a múlt héten nyilatkozott a sajtónak, és ő egyáltalán nem is hasonlít az Interpol által is közzétett képeken található Bodenheimerre.

A másik Michael Bodenheimert azonban nem sikerült elérni az ügy kirobbanása óta. Neve a múlt héten még kint volt a táblán egy iroda bejáratánál a Tel-Avivtól északra fekvő Herclijában, szombatra azonban eltűnt onnan. Az irodáról pedig kiderült, hogy azt egy nem létező cég bérelte.