Lefújták a cunamiriadót a Csendes Óceánon

2010.02.28. 10:51 Módosítva: 2010.02.28. 12:12
A csendes-óceáni szökőár hullámai végül nem érték el az előrejelzett nagyságot, így nem okoztak komoly kárt Hawaiin, Japánban és Oroszországban. Hawaiin működő Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ lefújta az óceán országaira elrendelt cunamiriadót, amelyet a 8,8-as erősségű chilei földrengés nyomán hirdettek ki. A földrengés-sújtotta Chilében drámai a helyzet, de az ország felkészült a súlyos helyzet kezelésére.

A hawaii központ 53 országra és térségre adott ki figyelmeztetést közvetlenül a földrengés szombati bekövetkezte után, majd vasárnap azt követően fújta le, hogy Japánból és Oroszországból csak kisebb hullámokat jelentettek. Jelentősebb károkról vagy sérülésekről nem érkezett jelentés.

A japán hatóságok egy fokozattal, nagyobbról normálisra csökkentették a cunamiriadó szintjét - közölte a japán meteorológiai intézet. A fő sziget, Honsú három északi prefektúrájára vonatkozó riadó "normális" szintje nem jelenti ugyanakkor a tanácsolt óvintézkedések teljes felfüggesztését.

A szombati chilei földrengés miatt kialakuló szökőártól tartva a japán hatóságok vasárnap rendelték el 320 ezer ember kimenekítését az ország fő szigetén, Honsún. A riasztás Aomori, Ivate és Mijagi prefektúrákra terjed ki.

Felszólították a térségben élőket, hogy magasabban fekvő területekre meneküljenek, és semmiképpen se merészkedjenek a partra. Nagyobb szökőártól tartva a japán hatóságok vasárnap elrendelték 320 ezer ember kimenekítését az ország fő szigetén, Honsún. A riasztás Aomori, Ivate és Mijagi prefektúrákra terjed ki.

Először a Tokiótól közel kétezer kilométerre délkeletre fekvő Minami Tori-szigeten észleltek "cunamit", de az óriáshullám helyett mindössze tíz centiméteres tengerszint-emelkedést mértek a chilei földrengés hatásaként. Nem sokkal később a fővárostól 970 kilométerre északkeletre, a Hokkaido szigetén található Nemura településnél csupán 30 centiméteres volt a szökőár.

Az Ivate prefektúrában lévő Kudzsi kikötőjében a szökőár magassága elérte a 120 centimétert negyven perccel az első, 90 centiméter magas árhullámokat követően - közölte a japán meteorológiai intézet.

A japán meteorológiai intézet adatai szerint 17 éve ez volt az első jelentősebb cunamiriadó, míg 1952 óta a negyedik nagyobb mértékű riasztás. Az Ivate prefektúrában lévő Kudzsi kikötőjében a szökőár magassága elérte a 120 centimétert negyven perccel az első, 90 centiméter magas árhullámokat követően - közölte a japán meteorológiai intézet.

Santiago kihalt

A mostanihoz hasonló nyári hétvégéken máskor nyüzsgő chilei főváros utcái kihaltak és csendesek – számolt be tapasztalatairól a BBC riportere. Egy nappal a földrengést követőn még mindig komplett negyedek vannak áram és folyóvíz nélkül.

Sokan összepakoltak, és szerencsésebb rokonoknál, ismerősöknél húzzák meg magukat. A város új épületei többé-kevésbé jól vizsgáztak, a régebbiek viszont megsínylették a földrengést. A tudósító lakásához közeli templom például áll, ám a kupolája leomlott.

Concepción körül több falu is a földdel vált egyenlővé. Az autóutakat kettévágta a földmozgás, a hidak összeomlottak.

A chilei média szerint a földrengés okozta szökőár súlyos károkat okozott Talcahuano város kikötőjében: az óriáshullámok hajókat borítottak fel, konténereket szórtak szét a város víz alá került utcáin. A CNN hírtelevízió élő adásban, a Hawaii szigetcsoport több pontjáról tudósított az óriáshullámok közeledtéről, de végül a hullámok a vártnál később érkeztek, és a becsültnél kisebbek voltak. Hawaiin a szökőárriadó két órán át tartott, majd lefújták.

Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken és Szahalin szigetén is cunamiriadót fújtak, majd kisvártatva visszavonták. Az orosz hatóságok azt várták, hogy a szigetek partvidékéhez akár kétméteres hullámok is érkezhetnek, s a víz eláraszthatja a part mentén fekvő településeket. Kamcsatka déli részén mindössze harminc centiméteres hullám keletkezett, rácáfolva a félelmekre, s közép-európai idő szerint vasárnap reggelig a legnagyobb hullám 80 centiméter magas volt.

Szahalinon is felszólították a helyi lakosokat, hogy ne menjenek ki a part menti jégre, de bejelentették, hogy a lakott településeket nem fenyegeti veszély. A cunamiriadót egyébként Japán és Oroszország kivételével vasárnap már lefújták a térség országai.

Az orosz Távol-Keleten továbbra is érvényben van a riadó, mert a szakértők szerint különböző erősségű hullámokra még legalább 2-3 napon át számítani kell, ám az eddigi jelzések szerint a szintingadozások csekélyek, és ezért várhatóan hamarosan lefújják a riadót.

Chilében magyar idő szerint vasárnap reggelig mintegy 300 halálesetről tudnak a hatóságok. A helyi válságkezelő hatóságok egyik illetékese úgy vélekedett, valószínűtlen, hogy "drámai" mértékben emelkedni fog az áldozatok száma.

A Richter-skála szerint 8,8-as földrengés az egyik legerősebb volt, ami az országot valaha sújtotta. A szeizmológiailag rendkívül aktív zónában található dél-amerikai országban a földrengés kétmillió embert érintett, és súlyos károkat okozott. Michelle Bachelet chilei elnök hat régiót katasztrófaövezetnek minősített.

Mint mondta, a természet erői ismét próbára teszik az országot, hogy képes lesz-e úrrá lenni a csapáson és talpra állni. Az országban számos helyen megszűnt az áram- és vízellátátás, valamint a telefonszolgáltatás. a földrengés óriási károkat okozott az utakban, hidakban és épületekben. A helyzet az epicentrumhoz közeli Concepción városában a legsúlyosabb. A fővárosban, Santiagóban egy vegyi üzem gyulladt ki.

Edmundo Pérez Yoma belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "történelmi méretű természeti csapás" sújtott le Chilére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1960 óta nem volt ilyen erejű földrengés az országban, de szerinte két-három napon belül visszatér az élet a normális kerékvágásba.

A chilei hatóságok szerint a korábban közöltnél ötször több, közel kétmillió embert sújtott a földrengés. Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de Andrés Velasco chilei pénzügyminiszter szerint az országnak elegendő saját forrása van a károk rendezéséhez.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport