Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztatták a ruandai elnök özvegyét

2010.03.02. 15:33
A volt ruandai elnök, Juvenal Habyarimana özvegyét kedden tartóztatták le Párizsban, az 1994-es ruandai népirtásban való részvétele miatt.

Letartóztatták a rendőrök az 1994-ben meggyilkolt Juvénal Habyarimana volt ruandai elnök özvegyét, a Párizsban élő Agatha Habyarimanát. A nőt az áldozatok hozzátartozói jelentették fel még a tavaly novemberben, illetve a ruandai hatóságok adtak ki nemzetközi letartóztatási parancsot ellene, népirtásban való részvétel vádjával, ám a Franciaországhoz intézett kiadatási kérelmükre akkor nem érkezett válasz.

Franciaország és Ruanda 2006-ban szakították meg diplomáciai kapcsolataikat, miután egy párizsi bíró azzal vádolta meg a jelenlegi elnököt, Paul Kagamét, hogy kilenc segédjével lelőtték Habyarimana korábbi elnők gépét 1994 áprilisában, és ez katalizátorként hatott az etniaki alapon elkövetett gyilkosságokra. Száz nap alatt összesen 800 ezer embert öltek meg származásuk miatt.

Agathe Habyarimana férje gépének lelövése után három nappal hagyta el az országot. Egyes források szerint a nőt Párizs egyik külvárosában tartóztatták le. Ügyvédje szerint az őrizetbe vétel a francia-ruandai megbékélés jegyében Nicolas Sarkozy államfőnek a múlt héten Kigaliban tett látogatásának a következménye.

Sarkozy akkor ugyanis úgy nyilatkozott: Franciaország komoly hibákat követett el a 1994-es ruandai népirtás során és gondoskodni fog róla, hogy a felelősöket elfogják és megbüntessék.

Sarkozy szeretné, ha az eddigi fagyos diplomáciai viszony javulna, mindenesetre hivatalosan továbbra sem kért bocsánatot Franciaország népirtásokban játszott szerepe miatt, csupán érintőlegesen beszélt erről.