Valóban puccsot terveztek a török kormány ellen

2010.03.02. 11:35
Beismerte a török vezérkar, hogy egyik tagjuk puccstervet hagyott jóvá a török kormány ellen. Az akciót kitervelő Dursun Cicek ezredest mégsem vették őrizetbe. A vezérkar hónapokig tagadta, hogy puccsot tervezett volna.

Hosszas és kitartó tagadás után a török vezérkar kedden elismerte, hogy mégis létezett puccsterv Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök ellen. A puccstervről először tavaly ősszel számolt be a török sajtó. Az Ergenekon-ügy néven ismert botrány kirobbanása után több tucat aktív és nyugállományú katonatisztet és tábornokot vettek őrizetbe kormányellenes összeeskűvés gyanújával, a legtöbbjük ellen vádat is emeltek.

A hadsereg vezérkara mindeddig kitartóan tagadta a vádakat. Ilker Basbug vezérkari főnök például "egy darab papírnak" nevezte a bizonyító erejű dokumentumokat.

Kedden kiadott közleményében azonban már a vezérkar is elismerte, hogy "bizonyítékok vannak" az akcióterv valódiságát illetően.

Az akciótervet, amely Erdogan miniszterelnök kormányának destabilizálását, végső soron megbuktatását célozta, a gyanú szerint Dursun Cicek vezérkari ezredes hagyta jóvá tavaly.

Ciceket a vezérkari beismerés ellenére sem vették őrizetbe, egy katonai bíróság elutasította letartóztatását. Cicek a polgári hatóságok kezéből is kicsúszott, bár már kétszer is őrizetbe vették, mindkétszer szabadlábra is helyezték.