Lottónyertes lett Ceausescuék hóhérja

2010.03.09. 16:17 Módosítva: 2010.03.09. 16:23
Körülbelül nyolcmillió forinttal lett gazdagabb Andrei Kemenici, aki a Ceausescu házaspárt kivégző egység parancsnoka volt 1989-ben.

Harminc társával együtt megnyerte a romániai hatos lottó főnyereményét az a katonai parancsnok, aki többedmagával 1989-ben kivégeztette Nicolae és Elena Ceausescu román kommunista diktátorházaspárt.

A 73 éves Andrei Kemenici nyugalmazott tábornok a romániai forradalom egyik kulcsszereplője volt. A Ceausescu házaspárt ugyanis abban a katonai egységben végezték ki, amelynek ő volt a parancsnoka, a kivégzőosztagnak pedig ő maga is tagja volt.

A visszavonult tábornok idős éveit szerencsejátékokkal tölti. Felesége az Adevarul című román napilapnak elmondta, hogy férje szenvedélyes szerencsejátékos, aki nem csak lottózik, hanem kaszinókban is sok időt tölt.

Kitartása most meghozta a gyümölcsét, hiszen Kemenici megnyerte a körülbelül 1,7 millió euró értékű főnyereményt. Örömét azonban tompítja, hogy több mint harmincan játszották meg a nyertes számokat, így az adó levonása és a pénz elosztása után csak 30 ezer euróra (mintegy nyolcmillió forintra) jogosult.

Kemenici tavaly nyilatkozott az Adevarul című lapnak. Azt mondta,
hogy a legnehezebb pillanatot  a két elítélt megkötözése volt. Elena
Ceausescu kegyelemért könyörgött, és ellenállást tanúsított, férje
viszont szó nélkül tűrt, viszont patakokban folytak a könnyei.

Elmondta, hogy nem bírt a szemükbe nézni, mivel elmondhatatlan szégyen kerítette a hatalmába, Ceausescu könnyei pedig mérhetetlen fájdalmat okoztak neki.  • Tippek
  • Hírek