Slota: Magyarország ne lehessen az EU elnöke, amíg irredenta

2010.03.14. 18:42 Módosítva: 2010.03.14. 21:29
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint a pozsonyi kormánynak Brüsszelben javasolnia kellene, hogy Magyarország mindaddig ne tölthesse be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét, amíg fel nem hagy irredenta és nagymagyar törekvéseivel.

Ján Slota, az SNS elnöke pártja honlapján vasárnap megjelent közleményében úgy vélte, hogy Szlovákiának ezzel kellene tiltakoznia Sólyom László magyar köztársasági elnök szerbiai látogatásán tett kijelentései ellen.

"Sólyom kijelentése, miszerint a szlovákiai, szerbiai és romániai magyaroknak csak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet, igazolja a nagymagyar sovinizmus fokozódását" - áll a dokumentumban.

A Slota által vezetett tömörülés óva int az "etnikai tűzzel folytatott  játéktól", amely nem tartja tiszteletben az államok területi épségére és szuverenitására vonatkozó európai elveket.

"Az SNS-t komoly aggodalommal tölti el, hogy a gazdaságilag tönkrement, de revansista módon felkorbácsolt Magyarország tervszerűen viszályt szít a szomszédos államokkal, nem zárva ki a fegyveres konfliktust sem, főként Orbán Viktor kormányra kerülése után" - állítja Slota.

"Meglepett, hogy Sólyom elnök úr ilyen messzire ment el, és újra beavatkozik egy idegen állam belügyeibe" - jelentette ki a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában Pavol Hrusovsky, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke. Megjegyezte: szerinte Sólyomnak mint egy szomszédos ország elnökének azonban "politikai joga van" ehhez.

Robert Fico kormányfő a TA3 hírtelevíziónak vasárnap este adott interjújában ugyancsak bírálta Sólyom szerbiai nyilatkozatait, s elfogadhatatlannak minősítette, hogy a szlovákot idegen nyelvként oktassák Szlovákiában. "Vannak dolgok, amelyek nem képezhetik vita tárgyát" - húzta alá a miniszterelnök.

Aláhúzta: Orbán Viktor hasonló kijelentései Pozsony számára szintén elfogadhatatlanak. Hozzátette: Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Orbán "meghosszabbított karja". A szlovák-magyar kapcsolatok alakulása Fico szerint a jövőben attól függ, milyen politikát fog folytatni Pozsony irányában a várható Orbán-kormány.

Kérdésre válaszolva a szlovák kormányfő közölte: felkérte Ivan Gasparovic államfőt, hogy adja vissza a parlamentnek a hazafiassági törvényt. Annak tartalmával a kormányfőnek nincs baja, csak azt szeretné elérni, hogy a jogszabály ne április elsején, hanem szeptember elsején lépjen életbe.