30 millió dollárt költenek egészségügyi lobbira

2010.03.15. 19:09
A héten szavazhatnak Barack Obama betegbiztosítási reformjáról, de még mindig nem egyértelmű, hogy megvan-e a szükséges támogatása. 40 demokrata ingadozik, őket próbálják győzködni. Csak reklámokra 30 millió dollárt költenek.

Felkorbácsolt indulatok övezik az amerikai betegbiztosítási reform vitáját, hevessége megközelíti az elnökválasztási kampányét, írta a New York Times hétfőn. Az egészségügyi reform keresztülvitelét célzó, egy éve tartó kormányzati erőfeszítések a héten befejeződhetnek, a kongresszus demokrata párti vezetése végső szavazást akar az ügyben.

Az amerikai belpolitikában az utóbbi napok központi kérdése az volt, vajon elegendő szavazattal rendelkeznek-e a demokraták Barack Obama elnök reformtervének elfogadtatásához.

A New York Times szerint több millió dolláros reklámkampány folyik annak a mintegy 40 ingadozó demokrata párti képviselőnek a megnyerésére, akinek a szavazata eldöntheti Obama legfontosabb belpolitikai törekvésének, az egészségügyi reformnak a sorsát.

Az Obama-féle átfogó reformot ellenzők csoportjai márciusban 11 millió dollárt fordítottak a képviselők meggyőzésére. Ugyanekkora összeget költ a szavazatok megszerzésére a másik oldal is, gyógyszergyártók 12 millió dollárt fordítanak reklámra a hét végére tervezett szavazás előtti véghajrában. A reklámok - amelyek összköltsége elérheti a 30 millió dollárt - nagyrészt a képviselők kerületeinek lakosságát célozzák. Arra buzdítják a szavazókat, hogy bírják rá ilyen vagy olyan irányú voks leadására washingtoni delegáltjukat.

Obama elnök három nappal elhalasztotta Ausztráliába és Indonéziába tervezett e heti látogatását, mivel kézzelfogható közelségbe került az egészségügyi reformtörvény kongresszusi elfogadása. A Fehér Ház intenzív egyeztetéseket folytat, hogy minél több képviselő megszavazza Obama reformtervezetét.

Az elnök elképzelései közül már hónapokkal ezelőtt kikerült az állami biztosító modellje, bár elnökválasztási kampányában még ez volt egyik legfőbb ígérete. Obama csaknem 30 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, és megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a biztosítók megtagadhatják szolgálataikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek fennállása esetén.

Vezető republikánus politikusok figyelmeztettek, a Demokrata Párt súlyos veszteségeket fog elszenvedni a novemberi kongresszusi választásokon, ha az egészségügyi reformot a társadalom többségének tiltakozása ellenére elfogadtatják.

John Boehner, a képviselőház ellenzéki, republikánus vezetője a CNN televízióban közölte, mindkét párt részéről tiltakoznak Obama terve ellen, és ő személy szerint mindent meg fog tenni azért, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a törvényt.

Feltehetően évtizedek óta a legsűrűbb hét vár az amerikai törvényhozásra.



  • Tippek
  • Árfolyam