Vérüket ontanák a thai tüntetők

2010.03.16. 00:22 Módosítva: 2010.03.16. 00:22
Ezer liter vért gyűjtenének össze a Bangkokban utcára vonult tüntetők, hogy aztán leöntsék a kormánynak menedéket adó katonai épületeket. Így akarják elérni, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök feloszlassa a parlamentet.

Azzal fenyegetőztek hétfőn a Bangkokban utcára vonult thai tüntetők vezetői, hogy több tízezer kormányellenes tiltakozó vérét gyűjtik össze, amellyel aztán szimbolikusan leöntik a kormánynak helyet adó épületeket, írja az AP.

Vasárnap százezer vörösbe öltözött tüntető vonult a thai főváros utcáira, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfőt rávegye a parlament feloszlatására. Veddzsadzsiva elutasította a négy évvel korábban megdöntött thai kormányfő, Thakszin Szinavatra híveinek felhívását.

Erre válaszul vetették fel a tiltakozók, hogy összesen ezer liter vért gyűjtenének össze, amelyet aztán kedd este használnának fel. Az ötletet a Vörös Kereszt higiéniai szempontból aggályosnak tartja. A tüntetőkkel tartó orvos szerint ugyanakkor ők vérüket áldozzák ügyükért, amiért a miniszterelnöktől is áldozatokat várnak cserébe.

Korábban három gránát robbant thaiföldi kormány menedékéül szolgáló bangkoki katonai alakulat területén, a detonációkban két katona megsebesült. Az épületegyütteshez napközben több ezer ellenzéki tüntető érkezett a belvárosból a parlament feloszlatását követelve.