Biden meghalasztotta az ír kormányfő anyját

2010.03.18. 09:25 Módosítva: 2010.03.18. 09:25
Joe Biden amerikai alelnök kínos szituációba keveredett szerdán a Fehér Házban rendezett Szent Patrick napi ünnepségen: megboldogultként beszélt az ír kormányfő még életben levő anyjáról.

Szent Patricknak, az írek védőszentjének ünneplésére az amerikai fővárosba érkezett Brian Cowen ír miniszterelnök, és részt vett a Barack Obama által adott szerdai fogadáson.

Igencsak meglepődhetett, amikor anyját említve Joe Biden alelnök az összejövetelen kijelentette: "Isten nyugosztalja lelkét!" Cowen édesanyja ugyanis, bár előrehaladott korú, még nagyon is életben van.

Joe Biden, Brian Cowen  és Barack Obama az ünnepségen
Joe Biden, Brian Cowen és Barack Obama az ünnepségen

Biden - aki szintén ír szülők gyereke, büszkén hirdeti származását - rájött tévedésére, és szavait kiigazítva megjegyezte, hogy tulajdonképpen Cowen apja nincs már az élők sorában. "Anyjának a lelkét pedig Isten áldja!" - tette hozzá.

Az alelnök - akinek az volt a tiszte, hogy bemutassa a vendégeknek Obamát és Cowent - ezután egy ír közmondást idézett, amely szerint kellemes azt hallani, aki csöndben marad, majd átadta a szót az elnöknek.

A Szent Patrick napi ünnepséggel nincs szerencséje a Fehér Háznak. Tavaly Obama bakizott, amikor az ír nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen véletlenül saját magának mondott köszönetet a Fehér Házban a meghívásért.

Az ír kormányfő akkor is a Fehér Ház vendége volt. Amikor Cowen szólásra emelkedett, néhány mondat után feltűnt neki, hogy nem a saját szövegét olvassa. "Ez az ön beszéde" - fordult derültség közepette Obamához. Kiderült, hogy az előtte levő súgógépen saját beszéde helyett Obama gondolatait kezdte olvasni. Miután Cowen abbahagyta a beszédet, Obama lépett nevetve a pódiumra. A súgógépen időközben azonban kicserélték a beszédet, így az elnök az ír vendég szavainak olvasásába fogott: saját magának köszönte meg, hogy mindenkit meghívott a fehér házi ünnepségre.