Bírálja a pápát a papok szexuális áldozatainak amerikai szervezete

2010.03.20. 18:50
Bírálta a pápát szombaton a katolikus papok szexuális áldozatainak amerikai székhelyű szervezete, a SNAP. A szervezet szerint XVI. Benedek bocsánatkérő levele az Írországban elkövetett bűnökkel kapcsolatban nem elegendő. A SNAP közleménye szerint "nem szavakra, hanem tettekre van szükség".

XVI. Benedek azt írta szombati pásztorlevelében, hogy "szégyent és lelkiismeret-furdalást érez" az esetek miatt. Az ír katolikusoknak küldött levélben a bűnösök bíróság elé állítására szólított fel, közölve, hogy az ír egyházi vezetők "súlyos hibákat vétettek" az ügy kezelésében.

A SNAP szerint kevés, amit a pápa tesz, mert "cselekedetekre, nem pedig egy levélre van szükség". A szervezet, amely saját állítása szerint kilencezer tagot számlál, azt közölte, hogy a pápa "még egyetlen bűnöst sem büntetett meg, egyetlen ragadozót sem zárt ki az egyházból, és egyetlen áldozat sem kapott semmiféle kézzelfogható egyházi segítséget".

"Szörnyű szenvedéseknek voltatok kitéve, és ezért bocsánatot kérek" - írta XVI. Benedek a gyerekmolesztálások ír áldozatainak küldött pásztorlevelében. A katolikus egyház vezetője kijelentette, hogy az ír püspökök "súlyos hibákat" vétettek a pedofil vádakra adott válaszukkal, és "elődjeikkel együtt kudarcot vallottak az egyházi törvények betartatásában". A pápa felszólította az egyház gyerekmolesztálásokban bűnös tagjait, hogy ismerjék el bűneiket, amelyekért "bíróság előtt kell felelniük".

A pápa elismerte, hogy a botrány miatt komoly bizalmi válsággal néz szembe az ír katolikus egyház, közölve: "tudom, hogy sokan közületek nehezen léptek be egy templomba, azok után, amik történtek". XVI. Benedek erre reagálva közölte, hogy a Vatikán segítséget fog nyújtani az ír egyház "megújulásához".

Az ír katolikus egyházat megrengető pedofilbotrány tavaly novemberben pattant ki, amikor egy nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy az ír katolikus egyház négy évtizeden át leplezte a papjaik által elkövetett gyerekmolesztálásokat, hogy védjék az egyház hírnevét. Az ír botrányt követően újabb gyerekmolesztálási ügyekre derült fény Hollandiában, Svájcban, Ausztriában, és a pápa szülőhazájában, Németországban is.

A SNAP nyilatkozata szerint a pápa levele nem szól olyan intézkedésekről, amelyekkel "kompenzálnák az áldozatokat, szankcionálnák a felelősöket, és megakadályoznák, hogy a jövőben ne történjenek ilyen szörnyűségek".

Az Egyesült Államokban kisebbségben lévő katolikus egyházat is megrázták pedofil ügyek, amelyek közül több 2002 után került nyilvánosságra. Az egyház dollármilliókat fizetett kártérítésként az egykori áldozatoknak peren kívüli egyezségekkel.