Topolánek vigyázni fog a szájára

2010.03.23. 21:16 Módosítva: 2010.03.23. 21:16
Megtarthatta pártelnöki tisztségét Mirek Topolánek, a cseh Polgári Demokratikus Párt vezetője, akit a párt több prominense botrányos kijelentései miatt szólított fel lemondásra. Topolánek megígérte, hogy a jövőben jobban fog vigyázni arra, mit mond.

Megőrizte tisztségét Mirek Topolánek, a cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, akit botrányos kijelentései miatt hétfőn szólított fel a szűkebb pártvezetés egyik befolyásos tagja, hogy távozzon a párt éléről.

A legerősebb cseh konzervatív párt keddi egész napos viharos elnökségi ülésén Topolánek visszautasította a felszólítást, és nem mondott le. Ismételten elnézést kért kijelentéseiért, és továbbra is azt állította, hogy azokat kiragadták a szövegkörnyezetükből, és ezért hibásan értelmezték. A végső szavazáson az elnökség minimális többséggel elfogadta Topolánek érveit, így a volt kormányfő megőrizte pártelnöki tisztségét.

"Számomra nagyon tanulságos az eset. Megígértem, hogy a jövőben jobban vigyázok arra, mit mondok. Megígértem, hogy vigyázni fogok a számra" - jelentette ki újságírók előtt a konzervatív politikus

Topolánek az előző héten az egyházakat, valamint Jan Fischer kormányfőt és egy minisztert sértő kijelentéseket tett, amikor interjút adott a LUI című képes magazinnak, amely a cseh homoszexuálisok folyóirata. "Slamecka, ha kemény ellenállásba ütközik, inkább kikerüli a konfliktust" és "Fischer, azért mert zsidó, még inkább kerüli a konfliktust - ez összefügg a jellemével" - mondta a Jan Fischer cseh kormányfőről és Gustav Slamecka közlekedési miniszterről.

Az egyházakkal kapcsolatban pedig azt mondta: az őskeresztények idején nem voltak egyházak. Az egyházak később kaparintották kezükbe a hívőket, mégpedig úgy, hogy "elbutították őket, és totális agymosást végeztek".

A hét végén nyilvánosságra került kijelentések azonnal óriási botrányt okoztak. Premysl Sobotka, a szenátus elnöke, aki az ODS legbefolyásosabb vezetői közé tartozik, ezért hétfőn felszólította Topoláneket, hogy lépjen vissza a párt jelöltjeinek listájáról, és mérlegelje távozását a konzervatív párt éléről is.

Csehországban május 28-án és 29-én lesz a képviselőházi választás. A legnagyobb esélyes, a Cseh Szociáldemokrata Párt népszerűsége jelenleg 33-35 százalék körül mozog, az ODS támogatottsága 25 százalék körül jár.