Elfogták a mexikói heroinkirályt

2010.03.25. 19:58
Az Egyesült Államokba érkező heroin legnagyobb szállítóját kapták el Mexikóban. A 36 éves Don Pepe havonta 12 millió dollárt keresett 200 kiló heroin átcsempészéséből.

Elfogtak egy nagyhatalmú drogcsempészt Mexikóban, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő az Egyesült Államokba irányuló heroin legfőbb szállítója, jelentette be a mexikói rendőrség csütörtökön.

A 36 éves José Antonio Medina Arrequín - alias Don Pepe - havi átlagban 200 kilogramm heroint csempészett át az Egyesült Államokba, az amerikai hatóságok szerint ezzel a mennyiséggel ő tartja a rekordot, mondta el Ramón Pequeno, a mexikói rendőrség kábítószer-ellenes főosztályának a vezetője.

Medinát szerdán vették őrizetbe Michoacán szövetségi államban, bűnbandájának működési területén. Ezen belül is főleg Uruapan és Apatzingán városokban tevékenykedtek. A kartell kapcsolatban állt a dél-mexikói Guerrero szövetségi állam legnagyobb máktermesztőivel. Az előállított heroint Michoacánba szállították, majd onnan Tijuanán keresztül speciális autókkal juttatták át a drogot az Egyesült Államokba.

A kaliforniai Los Angelesben egy kilogramm heroin megközelítőleg 18 ezer dollárba kerül, míg az utcákon egy gramm drogért már 60 dollárt kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a 200 kilogramm heroinból havi 12 millió dollár (több mint két milliárd forint) bevétele származott a mexikói drogbárónak.

Medina ellen tavaly nyár óta letartóztatási parancs van érvényben, és Kalifornia amerikai szövetségi állam kérte a kiadatását.

A mexikói drogkartellek az Egyesült Államokba szánt marihuána, metamfetamin és kolumbiai kokain legnagyobb eladói, a heroin kisebb szeletet jelent az üzletben. A kartellek élethalálharcot vívnak egymással a piac feletti ellenőrzés megszerzéséért, aminek következtében már több mint 15 ezer ember vesztette életét az utóbbi három év alatt.

Mexikó és az Egyesült Államok szorosan együttműködik a kartellek elleni küzdelemben, amelyet Felipe Calderón mexikói elnök az egyik legfontosabb nemzeti feladatnak tekint. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter éppen kedden tett látogatást Mexikóban, hogy tovább erősítse az együttműködést.

Az Egyesült Államok határán tavaly közel 2200 tonna kábítószert foglaltak le. Legjelentősebb mértékben a heroin mennyisége növekedett, 2008-hoz képest 316 százalékkal.