Újra kell szavazni az egészségügyi reformról

2010.03.25. 10:21 Módosítva: 2010.03.25. 10:36
Korai volt a demokraták örömünnepe: a republikánusok kifogásai miatt újra jóvá kell hagyni az egészségügyi reformcsomagot.

Az amerikai képviselőháznak ismét jóvá kell hagynia az egészségügyi törvény módosító csomagját, mivel a szenátusban egy csütörtök hajnalba nyúló, többórás vita során a republikánusok kifogást emeltek a tervezet két pontja ellen.

A demokrata párti képviselők kezdeményezésére létrejött módosító csomagot vasárnap fogadta el a képviselőház. Republikánus szenátorok azonban ki akarnak venni belőle két cikkelyt, amelyek szerintük sértik a költségvetési szabályokat.

Emiatt a képviselőháznak újra kell szavaznia a csomagról, amelyre azért volt szükség, mert előzőleg az egészségügyi törvénytervezetnek a szenátus által tavaly elfogadott változatát hagyták jóvá, de a demokrata képviselők finomítani akartak ezen.

Korábban demokrata párti vezetők arról számoltak be, hogy több képviselőjüket megfenyegették, amiért megszavazták a tervezetet.

A vasárnap éjszakai szavazás idején tüntetők gyűltek össze a Capitoliumnál. Közülük többen rasszista, gyalázkodó jelmondatokat kiabáltak afroamerikai képviselőkre, egyiküket le is köpték. Erőszakos cselekmények történtek New York egy nyugati kerületében is, ahol téglával törték be a Demokrata Párt két helyi irodájának ablakait.

A reform lényege, hogy 32 millió, eddig egészségbiztosítás nélküli ember az állam révén komoly egészségügyi ellátáshoz jut. Úgy alakítják át a rendszert, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelezővé teszik a biztosítást; azokon, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állami segít. A közepes- és nagyvállalatokat pénzbüntetéssel fenyegetik, ha nem fizetik alkalmazottaik betegbiztosítását.