Moszkvát is bevonnák a rakétapajzsba

2010.03.26. 22:24 Módosítva: 2010.03.26. 22:24
Oroszországgal közös rakétapajzsot szeretne a NATO, Anders Fogh Rasmussen szerint az iráni rakéták Európa és Oroszország déli területeit is elérhetik.

Oroszországnak segítenie kellene a NATO-t egy olyan védelmi ernyő kialakításában, amely mindkettőjüket megvédené lator államok rakétáitól, jelentette ki pénteken az atlanti szervezet főtitkára. Anders Fogh Rasmussen arra hivatkozott, hogy egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Irán közepes hatótávolságú rakétái, amelyek már képesek elérni Európát és Oroszország déli területét. Szerinte egy ilyen közös védelem új lendületet adna Moszkva és a NATO kapcsolatának.

Rasmussen szerint a NATO-nak a szövetség következő, novemberi csúcstalálkozójáig kötelező érvényű döntést kellene kidolgoznia a rakétavédelem kérdésében. A főtitkár rámutatott, hogy Irán folytatja közepes hatótávolságú és interkontinentális rakétáinak fejlesztését. "Ha Irán elvégzi ezt a fejlesztést, akkor az egész európai kontinens, csakúgy mint Oroszország egész területe, a rakéták hatótávolságán belül lesz" - mondta a NATO főtitkára.

A főtitkár azt követően nyilatkozott, hogy Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök megállapodott: új szerződést kötnek országaik nukleáris arzenáljának csökkentéséről. A Fehér Ház szerint az új START nem korlátozza a rakétavédelmet. Az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének elemeit alapvetően Észak-Amerikába telepítette, de azt tervezi, hogy létrehoz egy hasonlót európai szövetségesei számára is.

"Egy közös védelmi ernyő nagyon erős politikai jelképe lenne annak, hogy Oroszország teljes egészében részese az euro-atlanti családnak, és ennek előnyeiben és költségeiben nemcsak kívülről, de nagyon is belülről osztozik" - hangsúlyozta Fogh Rasmussen egy szombati biztonsági konferencia számára előkészített állásfoglalásában.

A NATO és Oroszország kapcsolatai mélypontra süllyedtek a 2008-as orosz-grúz háború miatt. A viszony jelentősen javult azután, hogy az Obama-kormányzat bejelentette, helyre akarja állítani a kapcsolatok korábbi minőségét.

Oroszország szárazföldi és légi folyosót nyitott a NATO Afganisztánban harcoló csapatainak utánpótlásainak. Moszkva szorosan együttműködik a szövetséggel a szomáliai kalózokkal szembeni haditengerészeti fellépésben is.

Moszkva üdvözölte Obama döntését, hogy elveti a Bush-kormányzat Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétavédelmi rendszerét. Oroszországban ugyanakkor aggodalmat keltett az az alternatív amerikai elképzelés, miszerint Patriot légvédelmi rakétákat telepítenének lengyel területre.