Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

A Vatikán szerint a pedofilbotrányok nem gyengítették meg a pápát

2010.03.27. 16:05 Módosítva: 2010.03.27. 16:14
A szóvivő szerint példásan kezelik a papok korábban eltusolt pedofilügyeit.

XVI. Benedek pápát nem gyengítették meg a média legutóbbi támadásai azért a módért, ahogyan a katolikus egyházon belül kipattant pedofilbotrányokat kezeli - hangoztatta szombaton Federico Lombardi, az egyházi állam szóvivője.

"Kétségtelen, hogy a médiatámadások okoztak károkat, de a pápa tekintélye és a Hittani Kongregáció eltökéltsége a kiskorúakkal szemben elkövetetett szexuális visszaélésekkel szemben nem gyengült meg, hanem éppenséggel megerősödött" - idézte az ANSA olasz hírügynökség a Vatikáni Rádiónak nyilatkozó szóvivőt.

Elismerte, hogy az a mód, ahogyan az egyház kezeli a kiskorúak elleni szexuális vétségek ügyét, "létfontosságú erkölcsi hitele szempontjából".

Az írországi jelentés óta, amely papok több száz pedofil visszaélését, illetve azt tartalmazza, hogy ezeket hierarchiájuk évtizedeken át fedezte, több tucat ausztriai, hollandiai, olaszországi, svájci, amerikai és a pápa születési helyéről, Németországból való eset került napvilágra.

Az immár kimondottan egyházfőként célba vett pápa közvetlenül érintett, minthogy azzal gyanúsítják: papok által elkövetett szexuális vétségek fölött hunyt szemet. A The New York Times szerint 1996-ban, a Hittani Kongregációnak a pedofíliaügyek kezelésével is megbízott vezetőjeként  nem volt hajlandó megbüntetni egy amerikai papot, akit 200 süketnéma gyerek ellen elkövetett, ismételt erőszaktevéssel vádoltak.