Élő tévéműsorban tárgyal a thai kormányfő a tüntetőkkel

2010.03.28. 14:59 Módosítva: 2010.03.28. 14:59
Abhiszit Veddzsadzsiva beleegyezett, hogy személyesen találkozik a választásokat követelő tüntetőkkel "a béke helyreállítása" érdekében, és hogy az állami televízió élőben sugározza egyezkedésüket. A tüntetők a parlament feloszlatását és új választásokat akarnak, a kormányfő szerint ez nem megoldás.

A kormányfő egy tárgyalóasztalnál ült a tüntetők képviselőivel, és a megbeszélésen ismét elhangzottak a korábbi, egymással szögesen ellentétes vélemények el a kialakult helyzetről. "A kérésünk egyszerű és egyenes: oszlassa fel a parlamentet, hogy az emberek ismét választhassanak" - mondta Víra Muszikapong, a tüntetők vezetője, aki a "vörös ingesek" két másik vezetőjének társaságában tárgyalt a miniszterelnökkel.

Abhiszit Veddzsadzsiva és Víra Muszikapong egy tárgyalóasztalnál
Abhiszit Veddzsadzsiva és Víra Muszikapong egy tárgyalóasztalnál

A kormányfő két, kék pólóba öltözött tanácsadójával együtt érkezett a megbeszélésre. Megismételte korábbi véleményét, amely szerint a parlament azonnali feloszlatása nem oldja meg a mély politikai válságot Thaiföldön. A tiltakozók március 12. óta tüntetnek Bangkokban, és már korábban leszögezték: mindaddig nem szüntetik be megmozdulásukat, amíg Abhiszit ki nem írja az új választásokat.

A tiltakozók március 12. óta tüntetnek Bangkokban
A tiltakozók március 12. óta tüntetnek Bangkokban

Az elmúlt két hétben több tízezren vettek részt a tüntetéseken, volt amikor számuk elérte a százezret. Az ellenzéki "vörös ingesek" szerint Abhiszint törvénytelenül, a hadsereg hallgatólagos beleegyezésével került hatalomra. A tüntetéseket vezető Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra ellen (UDD) elnevezésű ellenzéki szövetséget részben a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök finanszírozza. A jelenlegi kormányfő viszont élvezi a hadsereg, a monarchisták és a régi bangkoki elit támogatását.