Saját pulpitust vitt magával amerikai útjára Sarkozy

2010.03.31. 10:31
Hogy ne tűnjön olyan alacsonynak a nála 23 centivel magasabb Barack Obama mellett, Nicholas Sarkozy Párizsból hozott magával egy a méreteihez igazított pulpitust. A 165 centis államfő régebben zsámolyokkal próbálkozott.

Megrendelésre gyártott, önmagára szabott pulpitust vitt magával amerikai látogatására Nicholas Sarkozy francia elnök, hogy ne tünjön olyan alacsonynak vendéglátója, a szabvány pulpitust használó Barack Obama mellett a Columbia Egyetemen tartott előadásán. Sarkozy 165 centi magas, 23 centivel alacsonyabb az amerikai elnöknél.

Sarkozy a Columbia egyetemen a saját pulpitusával (Fotó: Eric Feferberg)
Sarkozy a Columbia egyetemen a saját pulpitusával (Fotó: Eric Feferberg)

Az egyedi pulpitust az elnöki különgép szállította Párizsból New Yorkba, ahova vasárnap érkezett Sarkozy. "Az elnök biztosra akart menni, hogy kényelmesen érzi magát a fontos beszéd közben, ezért hozta magával" - nyilatkozta a Daily Mailnek egy francia diplomata. Azt is elárulta, hogy a szabvány pulpitusok túl magasak az elnöknek, kihangsúlyozzák alacsonyságát.

Sarkozy korábban zsámolyokat használt, amikor a 188 centis Obamával, vagy a 180 centis Gordon Brown brit miniszterelnökkel találkozott, ám ezek elég feltűnőek, a sajtó cikizte is miatta.

A Mail értesülései szerint azt is zokon vette, amikor kiderült, hogy tanácsadói direkt alacsony embereket válogattak mellé a pódiumra egy franciaországi gyárlátogatáson.

Sarkozy a Fehér Ház pulpitusa mögött
Sarkozy a Fehér Ház pulpitusa mögött

De mindegyik történet közül az volt a legkellemetlenebb, amikor a sajtó arról cikkezett, hogy 178 centi magas neje, Carla Bruni házasságuk óta lapossarkú cipőkben jár, hogy ne tornyosuljon férje fölé. A Mail írásából megtudhatjuk, hogy Bruni "az én kis kelkáposztámnak (chou chou)" hívja Sarkozyt. (A chou chou-t a franciák a kisfiúk becézésére használják.)