Elborítja a katolikus egyházat a pedofilbotrány

2010.04.02. 15:00 Módosítva: 2010.04.02. 19:41
Nyomozást indított pénteken a francia rendőrség egy újabb katolikus pap ellen, miután a francia katolikus egyház nyilvánosságra hozta, hogy szexuális visszaéléseket követhetett el gyerekek ellen. Az állami hatóságokkal párhuzamosan az egyháziak is vizsgálatot kezdtek a pap ellen. Közben Dániában, Ausztriában tömegesen jelentkeznek az áldozatok.

A francia egyház eddig kimaradt azokból a botrányokból, amelyek alapjaiban rázták meg az amerikai, az ír, a német és az osztrák katolikus egyházakat. A roueni ügyészség pénteki közlése szerint azonban Philippe Richir plébánost gyermekpornográf képek, videók birtoklásának gyanújával hallgatták ki.

Az újabb ügy egy nappal azután pattant ki, hogy vádat emeltek szerdán Felső-Normadia egyházi rádiójának igazgatója, Jacques Gaimard atya ellen, mert a hatóságok szerint szexuálisan bántalmazott kiskorúakat 1992 és 1993 között. Az atyát óvadék ellenében engedték szabadon.

"Az első gondolataim az áldozatoké, akik úgy nőttek fel, hogy szenvedéseket el kell rejteniük éveken át"- mondta Jean-Charles Descubes Rouen érseke, aki bejelentette, hogy mindkét papot felfüggesztette hivatalukból. A két pap ellen a francia hatóságok mellett vizsgálatot folytat a vatikáni Hittani Kongregáció.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Rouen érseke a híres városi katedrálisba hívta egyházkerülete papjait, majd a gyülekezet legnagyobb döbbenetére jelentette be, hogy milyen vádak vannak a két pap ellen. A francia katolikus egyház közleménye szerint szégyenkezésről és sajnálatról szól az két ügy kapcsán.

Dániában, Ausztriában tömegesen jelentkeznek az áldozatok

Eddig 15-en jelentkeztek Dániában, hogy katolikus papok áldozatai voltak gyerekként, közölte a dán média pénteken. Az 1940-es és 50-es években történtek a visszaélések, legalábbis a bejelentők szerint.

Közben az osztrák papok áldozatait képviselő szervezet pénteken azt közölte, hogy több mint 170 visszaélésről kaptak eddig bejelentést a két héttel ezelőtt elindított telefonos forródróton.

"Olyan esetekről értesültünk az osztrák katolikus intézményeknél az 1960-as és 70-es években folytatott nevelési módszerek kapcsán, amelyekre csak egyetlen szót tudok használni: szadizmus" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Holger Eich, az áldozatokat képviselő csoport vezető pszichológusa.

Eich azt mondta, hogy eddig 174 esetről kaptak értesítést, ezek 43 százaléka fizikai erőszakkal, 34 százaléka szexuális erőszakkal, 23 százaléka pedig lelki terrorral kapcsolatos. A pszichológus közlése szerint az áldozatok 68, a tetteseknek pedig 74 százaléka férfi.

Antikatolicizmus?

Raniero Cantalamessa atya, a Pápai Udvar szónoka a nagypénteki vatikáni szertartáson azt mondta, hogy a pápa és az egyház ellen megfogalmazott pedofilvádak nagyban hasonlítanak a zsidók ellen elkövetett "kollektív erőszakhoz", jelentette az Associated Press.

A kapucinus szerzetespap egy zsidó barátjára hivatkozva fogalmazott úgy, hogy a katolikus egyház elleni sorozatos támadások az antiszemitizmus durva mozzanataira emlékeztetnek. A katolikus egyház korábban visszautasította azokat a feltételezéseket, amik szerint XVI. Benedek pápának köze leheetett egy korábbi molesztálási ügyhöz.

Állami intézményeket vádolnak Ausztriában

Erőszakos bánásmóddal és szexuális visszaélésekkel vádolnak egykori növendékek tartományi fenntartású nevelési intézményeket Ausztriában, ahol a katolikus egyház az elmúlt hetekben már hasonló bejelentések özönével szembesült.

A panaszokról elsőként beszámoló lap, a Tiroler Tageszeitung szerint Tirol tartományban húsz volt, illetve jelenleg is működő tartományi fenntartású nevelőotthont, fogyatékkal élő gyerekek intézetét, bentlakásos iskolát illetve gyermekgondozási központot érintenek a panaszok. Összesen 58 bejelentés érkezett arról, hogy az 1960-90-es években kegyetlen bánásmód, fizikai vagy lelki terror, illetve szexuális bűncselekmények áldozatai voltak gyerekek. A legutóbbi eset 1992-ben történt.

A beszámolók szerint előfordult, hogy hányadékot kellett enniük a gyerekeknek, ágybavizelő kisfiúknak elkötötték a hímvesszőjét, vagy hogy elektromos kábellel verték a gyerekeket. Nincs semmi ok azt hinni, hogy ezek a bejelentések nem az igazságot tartalmazzák - mondta Gerhard Reheis tartományi szociális miniszter. Az áldozatok közül hárman feljelentést akarnak tenni, de hangsúlyozzák azt is, hogy nagyon fontos a megelőzés.