A kanadai rendőrség három év után kért bocsánatot

2010.04.02. 14:21
Visszalépett a kanadai rendőrség ellen indított pertől annak a lengyel férfinak az anyja, aki 2007-ben életét vesztette, miután a rendőrök elektromos sokkolót használtak ellene a reptéren. A rendőrség bocsánatot kért és kártérítést fizetett az asszonynak, aki ösztöndíjat hozott létre a pénzből.

Bocsánatot kért és kártérítést ajánlott fel a kanadai rendőrség csütörtökön egy lengyel férfi haláláért, aki ellen elektromos sokkolót használtak a vancouveri repülőtéren 2007-ben.

Az angolul nem beszélő Robert azért érkezett Kanadába, hogy meglátogassa a Kamloops városban élő édesanyját. A rendőrök azután léptek fel vele szemben, hogy a férfi dühöngeni kezdett, mert tíz órán át hiába várta az asszonyt a repülőtéren. Az intézkedő rendőrök fenyegetve érezték magukat, vallomásuk szerint a férfi egy tűzőgépet tartott a kezében, amikor az első lövést leadták rá a sokkoló-pisztolyból.

Egy kívülálló által készített, világszerte ismertté vált videofelvétel szerint a negyvenéves lengyel már megbilincselve feküdt a földön, amikor a rendőrök még újra sokkolták. A férfinak megállt a szíve, és tizenöt perccel később meghalt. Az intézkedő négy rendőrt 2008-ban felmentették.

"Az ön fia azért jött el Lengyelországból, mert új életet szeretett volna kezdeni itt, Kanadában. Mélységesen sajnáljuk, hogy erre nem volt lehetősége" - jelentette ki Dziekanski édesanyjának, Zofia Cisowskának a kanadai lovasrendőrség egyik vezetője. Hozzátette: a bocsánatkérés nem jelenti azt, hogy a rendőrség beismerte volna Dziekanski megölését, de egyetértett azzal, hogy fellépésük hozzájárult a halálához. A bocsánatkérés és a meg nem nevezett összegű kártérítés fejében Zofia Cisowska visszalépett a rendőrség ellen indított polgári pertől.

Cisowska elmondta, hogy a lovasrendőrség húszezer kanadai dolláros (kb. négymillió forintos) hozzájárulásával fia emlékére ösztöndíjat alapítottak földrajzszakos diákok számára a kamloopsi egyetemen.

Dziekanski halála miatt a kanadai rendőrségnél megszigorították az elektromos sokkolók alkalmazásának szabályait.