Kirgiz tüntetők elfoglaltak egy tartományi kormányhivatalt

2010.04.06. 14:27 Módosítva: 2010.04.06. 15:06
Tüntetők foglalták el kedden Kirgizisztán egyik tartományi kormányzatának épületét az észak-nyugati Talasz tartományi székhelyen és megpróbálták túszul ejteni a kormányzót - közölték szemtanúk és ellenzéki források.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt központjában azt mondták, hogy az épületben éppen a kormányzó megválasztása zajlott. Tatti Dzsumanalijev helyi emberi jogi aktivista szerint mintegy négyezren tüntettek a város főterén, majd a tömeg egy része benyomult az épületbe. A helyi média azt jelentette, hogy a rendfenntartó erők nem tanúsítottak tényleges ellenállást, a tartomány kormányzója "ismeretlen helyre távozott", a tüntetők pedig odabenn saját tartományi kormányzót választottak.

Samil Murat, a Demokratikus és Civil Társadalom nevű szervezet aktivistája szerint mintegy ezren vették körül a kormányzóság épületét, és többen megrohamozták az épületet. A tüntetők kedd reggel azért gyűltek össze Talaszban, hogy a magas kommunális tarifák ellen tiltakozzanak és a kormányzó, Bolotbek Bejsenbekov lemondását követeljék.

Murat szerint a tiltakozók körbezárták Bejsenbekovot, hogy túszul ejtsék, de a kommandósok rövidesen kiszabadították.

A Talaszban történteket Omurbek Tekebajev, a közép-ázsiai ország ellenzékének egyik vezetője is megerősítette, a belügyminisztérium illetékesei viszont tagadták, hogy megszállták volna a kormányzati épületet. Mint mondták, részeg randalírozók hatoltak be az épületbe, majd távoztak.

Különböző források szerint a kormányzati épület elfoglalása után mintegy másfél ezer ember a tartományi belügyi igazgatóság épületéhez vonult, hogy kiszabadítson néhány ott fogva tartott ellenzéki aktivistát.

Tüntetők szerint a biztonsági erők könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek feloszlatni a mintegy ötszáz fős tömeget.

A kormány nem kívánta kommentálni a Talaszban történteket, amelyhez a közvetlen ürügyet az ellenzéki Ata Meken (Szülőföld) Párt egyik vezetőjének utóbb cáfolt előállítása szolgáltatta. A megmozdulásra egy nappal azután került sor, hogy az Egyesült Népi Mozgalom Kurmanbek Bakijev elnök hatalma elleni tüntetésekre szólította a lakosságot. Szerdára tömegtüntetést hirdettek a fővárosba, Biskekbe is.

A rendkívül szegény közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban a közműdíjak nagyarányú márciusi emelése után fokozódott a feszültség.

A kirgiz ellenzék az utóbbi hónapokban számos tüntetést szervezett és kormányellenes nyilatkozatokat adott ki, korruptsággal vádolva Bakijev rendszerét és azzal, hogy megpróbálja elnémítani a független médiát.

Bakijev elnök 2005 márciusában egy erőszakos népi felkelés nyomán került hatalomra, s az ország demokratizálását ígérte. Harcostársainak többsége azonban azóta az ellenzékhez csatlakozott, korrupcióval és tekintélyuralmi elhajlásokkal vádolva az államfőt.

A zavargások lehetősége Kirgizisztánban különös aggodalomra adhat okot Washingtonban, amely kulcsfontosságú tranzitállomásként használja a biskeki Manasz légitámaszpontot Afganisztánban harcoló erőinek ellátásához. A kirgizisztáni Öregek Tanácsa éppen kedden nyilatkozatban követelte a támaszponton létesített amerikai tranzitközpont felszámolását, azt állítva, hogy annak működése veszélyezteti a polgári légi forgalom biztonságát.