A vörösingesek behatoltak a thai parlamentbe

2010.04.07. 08:14 Módosítva: 2010.04.07. 11:35
Az új választásokat követelő demonstrálók szombat óta tartják megszállva Bangkok központi negyedét. A tüntetők bejutottak a parlament kertjébe, majd az épületbe is, miközben a thaiföldi hadsereg kommandósai helikopterrel menekítettek ki onnan politikusokat. Az országban rendkívüli állapotot hirdettek.

A thaiföldi vörös inges tüntetők egy csoportja megrohamozta szerdán a bangkoki parlament épületét. A tüntetők teherautóval áttörték a parlamenti udvar kapuját, majd felrohantak az épület második szintjére. Ekkor a képviselőkön kívül a parlamentben volt Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes is, aki tanácskozott a kabinettagokkal. A tüntetők az ellenzéki képviselők kérésére húsz perc múlva elhagyták a törvényhozás épületét.

A parlament épületében egy ellenzéki parlamenti képviselő dulakodott egy kommandóssal. A képviselő ordítozott vele, kérdőre vonta, miért visel fegyvert a parlamentben, majd kizavarta az épületből, ahol a vörösingesek leteperték, és elvették fegyvereit. Az incidens arról tanúskodik, hogy a thaiföldi biztonsági erők nem akarják feszíteni a húrt, nem hajlandók keményebben fellépni a tüntetőkkel szemben.

Thakszin Sinavatra megbuktatott thaiföldi miniszterelnök hívei áttörik a rendőrkordont és benyomulnak a parlament udvarára
Thakszin Sinavatra megbuktatott thaiföldi miniszterelnök hívei áttörik a rendőrkordont és benyomulnak a parlament udvarára

A parlament területén eközben egy Black Hawk típusú helikopter szállt le öt géppisztolyos katonával, és elszállított több minisztert és képviselőt. Az INN televízió szerint Szuthep Thaugszuban kormányfőhelyettes is köztük volt. Más képviselők a falakon átmászva már korábban elhagyták a területet. A tüntetők nem sokkal később elhagyták a parlament kertjét.

Kedden ismét több tízezer vörös inges árasztotta el a főváros utcáit. A demonstrálók szombat óta tartják megszállva a főváros turisták által látogatott központi negyedét, ahol számos luxushotel, bevásárlóközpont és bank található.

Thakszin Sinavatra száműzetésben élő megbuktatott kormányfő hívei több hete tüntetnek a fővárosban Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök azonnali távozását és új választások kiírását követelve.

A thaiföldi kormány hétfőn beadványban kérte a bangkoki bíróságtól a több tízezer "vörös inges" ellenzéki tüntetésének leállítását.