Árpád
-2 °C
4 °C

19 halott a kirgiz zavargásokban

2010.04.07. 09:58 Módosítva: 2010-04-07 18:14:32
A kirgiz rohamrendőrök eddig legalább 19 ellenzéki tüntetőt öltek meg a kedd óta tartó összecsapásokban. A kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A tüntetők nagyon megverték, de a korábbi hírekkel ellentétben mégse ölték meg a kirgiz belügyminisztert szerdán a közép-ázsiai ország északi részén fekvő Talaszban, közölte a KABAR nemzetközi hírügynökség. Moldomusa Kongantijev állapota súlyos.

A helyi média délután arról számolt be, hogy Kongantijevet korábban a Kurmanbek Bakijev államfő távozását követelő ellenzéki tüntetők túszul ejtették, megverték és megölték. Az Azattyk rádió, a Szabad Európa kirgizisztáni adása azt jelentette, hogy Talaszban túszul ejtették Akilbek Dzsaparov első miniszterelnök-helyettest is, és őt is megverték a tüntetők. Később elengedték, jelenleg kórházban ápolják.

A rendőrség tüzet nyitott a kirgiz fővárosban, Biskekben tüntető ellenzékiekre szerdán, öten meghaltak, jelentették újságírók a helyszínről. "Öt holttest fekszik a téren. Sok a vér" - jelentette a brit hírügynökség fotóriportere a helyszínről.  

Orosz hírügynökségek kórházi forrásokra hivatkozva két halottról számoltak be, más hírügynökségek legalább négy halottról tudósítanak, míg egyes szemtanúk legalább tizenkét halálos áldozatról beszélnek.  

A mentők is megerősítették, hogy a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásnak vannak halálos áldozatai, többségük halálát lőtt sebek okozták. A BBC szerint az egészségügyi minisztérium és ellenzéki vezetők beszámolói arról szólnak, hogy a biskeki összecsapásoknak 19 halálos áldozata van. Az ellenzék csaknem 100 halottról tud.

A Kabar kirgiz hírügynökség értesülései szerint a sebesültek száma elérte a 131-et. Az AP 180 sebesültről tud, az azonban nem egyértelmű, hogy rendőrök is vannak-e köztük.


Nézze Kirgizisztánt nagyobb térképen

Elfoglalták a tévészékházat

A tüntető ellenzékiek délutánra elfoglalták a televízió és a rádió székházát, a televízió csatornái nem sugároznak műsort, jelentették újságírók a helyszínről. A BBC ugyanakkor úgy tudja, hogy a támadás után az adás újra elindult, a műsorszórás kormányzati felügyeletet kapott. A CNN szerint viszont a televízióban ellenzékiek olvasnak fel 2-3 perces beszédeket.

A kormányfő, Danijar Uszenov rendkívüli állapotot hirdetett ki, jelentette az Interfax hírügynökség. A rendkívüli állapot keretében kijárási tilalom lép érvénybe, mondta a kormányfő a parlamentben elhangzott beszédében, amelyet az állami televízió is közvetített. Más források szerint a rendkívüli állapotot maga az elnök, Kurmanbek Bakijev rendelte el, és csak Biskekre és az ország másik három, forrongó régiójára vonatkozik.

Korábban körülbelül kétszáz ember gyűlt össze a fő ellenzéki párt székháza előtt, és szintén néhány száz az elnöki palota előtt, hogy tüntessen Kurmanbek Bakijev elnök ellen. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, gépkocsikat gyújtottak fel. Több rendőrt bezavartak a négyemeletes pártépületbe, egyeseket megvertek.

Szétzúzták a parlamentet

Az ellenzéki tüntetők feldúlták a kirgiz parlamentet Biskekben. A tiltakozók egy része benyomult az épületbe, betörte az ablakokat és ajtókat, bútorokat és számítógépeket zúzott össze, televíziókat, irodatechnikai berendezéseket próbált elvinni, amit más tüntetők megakadályoztak, rákényszerítve a fosztogatókat a rablott holmi hátrahagyására.

A törvényhozás tőszomszédságában, ugyancsak a főváros központi terén lévő főügyészség épületét felgyújtották, de egyelőre nem világos, hogy ki okozta a tüzet.

Az ország középső részében fekvő Narinban ellenzéki tüntetők százai erőszakkal behatoltak a tartományi kormányzat épületébe, majd ellenőrzésük alá vonták azt, miután a kormányzó nem volt hajlandó velük találkozni, közölte Adilet Isenov helyi jogvédő. A hatóságok nem erősítették meg ezt az értesülést.

Ellenzéki vezetők őrizetben

A zavargások kedden kezdődtek. A rendőrség őrizetbe vett több ellenzéki vezetőt, közöttük az ellenzék volt elnökjelöltjét, Almazbek Atambajevet, miután az ország északi részén tüntetők szintén elfoglaltak egy tartományi kormányzati épületet. Talaszban a tiltakozók százai éjszaka is a főtéren tüntettek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, és ablakokat törtek be. A talaszi összecsapásokban száz ember sérült meg.

Nurlan Turszunkulov főügyész szerdán bejelentette, hogy ellenzéki vezetőket vettek őrizetbe. "Nyolc gyanúsítottat előállítottunk, tíz másikat pedig kihallgatásra berendeltünk" - mondta. Közölte: hármat, közöttük Atanbajevet súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A főügyész kijelentette, hogy a tüntetések nem spontán jellegűek, hanem szervezettek.

A kirgiz hatóságok végül szerdán szabadon engedtek több mint tíz ellenzéki vezetőt, miután tüntetők gyűltek össze az előtt az épület előtt, ahol a politikusokat őrizték. Isza Omurkulov, az egyik érintett ellenzéki vezető, a szociáldemokrata párt tagja telefonon elmondta, hogy több társával, köztük Temir Szárijev volt elnökjelölttel együtt engedték el. Valamennyien épek és egészségek, és most ültek össze, hogy megvitassák azokat a kérdéseket, amelyekről hamarosan egyeztetnek a hatalom képviselőivel.

A volt szovjet köztársaságban kormányközi bizottságot hoztak létre az ügyészség, a nemzetbiztonsági szolgálat és a belügyminisztérium munkatársaiból a tömegtüntetések kivizsgálására.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár önmérsékletre kérte a hatóságokat és a tüntetőket, valamint nyugalomra és tárgyalásra ösztökélte őket. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az alkotmány betartására intette a feleket, visszafogottságot kért, és a tárgyalások azonnali megkezdését sürgette. Az EBESZ nyugalomra és visszafogottságra szólította fel a kirgiz kormányt és az ellenzéket, s reményét fejezte ki, hogy a szereplőkben megvan a válság rendezéséhez szükséges politikai akarat és bölcsesség.

Az ellenzék az utóbbi hónapokban számos tüntetést szervezett, és kormányellenes nyilatkozatokat adott ki, korruptsággal vádolva Bakijev rendszerét, és azzal, hogy megpróbálja elnémítani a független médiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?