Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Berlusconi a francia elnök hatalmára vágyik

2010.04.09. 22:35 Módosítva: 2010.04.10. 00:15
Silvio Berlusconi Olaszországban is a francia elnöki rendszerhez hasonló berendezkedést vezetne. Az olasz miniszterelnök erről a francia-olasz közös kormányülésen beszélt Párizsban, ahol egy sor katonai és gazdasági megállapodást is aláírtak Nicolas Sarkozyvel.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a francia állami berendezkedést méltatta pénteken Párizsban tartott tárgyalásain, szerinte az olasz alkotmány módosításakor a francia példát kellene követni. "Egy francia rendszerben gondolkozunk, a félprezidenciális rendszerben, amely Olaszországban is beválhat" - mondta.

Silvio Berlusconi és Nicolas Sarkozy
Silvio Berlusconi és Nicolas Sarkozy

A jelenlegi olasz alkotmányt a húsz évig húzódó fasiszta rendszer megbukása után dolgozták ki. Alkotói olyan rendszert választottak, amely különböző testületekre alapoz, hogy megakadályozza a túlzottan egy kézben összpontosuló végrehajtói hatalmat, mondta. "De egy kicsit túl messzire mentek, minden hatalmat a parlamentre ruházva, és semmit a végrehajtó hatalomra és vezetőjére" - panaszkodott.

Berlusconi azt mondta, hogy a francia elnöki rendszert tekintik követendő példának, de nem egy az egyben lemásolva. A tervezett elképzelések között említette, hogy ugyanazon a napon, egy fordulóban választanák meg a parlamentet és a kormány elnökét. Az első tervezetet már benyújtották az államfőnek, majd a parlament elé viszik.

A Berlusconi által felvetett alkotmányos reform számtalan vitát robbantott ki Olaszországban. Ellenzői azzal vádolták az olasz kormányfőt, hogy az alkotmány és az igazságügyi rendszer megváltoztatásával próbálja elkerülni a különböző kétes ügyek miatt  ellene indított jogi eljárásokat.

Franciaországban félprezidenciális demokrácia működik: az államfő politikai súlya nagyobb a parlamentáris rendszerekben megszokottnál, de kisebb, mint az elnöki rendszerekben, például az amerikai elnök esetében.

Francia-olasz katonai alakulatról is megállapodtak

A találkozó érdemi részében közel húsz katonai, polgári nukleáris és gazdasági megállapodást írt alá pénteken Nicolas Sarkozy francia államfő és az olasz miniszterelnök Párizsban, a két ország 28. közös kormányülésén.

A két vezető egyebek mellett bejelentette, hogy a közös francia-német dandár mintájára 2013-ra létrejön egy több ezer főből álló francia-olasz alakulat, amely a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint elsősorban Afganisztánban fog szolgálatot teljesíteni.

berlusconi450

Francia és olasz nagyvállalatok (Electricité de France, Areva, Enel, Ansaldo, Techint) képviselőinek jelenlétében a két ország vezetője többek között a biztonságpolitika, a hulladékfeldolgozás, az oktatás és elsősorban a polgári nukleáris együttműködés terén írt alá megállapodást, amellyel lehetővé válik francia erőművek megépítése Olaszországban. Párizs és Róma megállapodást írt alá vasúti piacaik liberalizálásáról is.

A két ország előző évi római csúcstalálkozóján az EdF és Enel energiaóriások létrehoztak egy közös vállalatot négy, úgynevezett Európai Nyomottvizes Reaktor (EPR) megépítésének tanulmányozására.