Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Géppuskát adnak a spanyol halászoknak

2010.04.09. 22:11 Módosítva: 2010.04.09. 22:11

Egy spanyol katonai repülőgép tizenkilenc géppuskát szállított a Seychelle-szigetekre azoknak a spanyol tonhalhalászoknak, akik a szomáliai partok közelében járnak zsákmány után a kalózok uralta vizekre, jelentették be pénteken Madridban.

A védelmi minisztérium közlése szerint már vasárnap átadják a fegyvereket annak a privát őrszolgálatnak, amelyet a halászflotta tulajdonosai fogadtak fel. Általában minden halászhajót egy-egy gépfegyverrel szerelnek föl, mindegyikhez négyezer lőszert adnak. Van két hajó, amelyre két géppuska kerül, ezeket már többször is megpróbálták elrabolni a legveszélyesebb vizeken.

A spanyol halászokat több kalóztámadás érte az elmúlt években, és legalább három hajójukat megszerezték a tengeri rablók. Madrid tavaly év végén kezdte el a fölfegyverzésüket, de eleinte csak puskákaz szállítottak. A tulajdonosok a téli viharos monszunévszak elmúltával, a veszélyek fokozódása miatt engedélyt kértek a belügyminisztériumtól az őrszolgálat megerősítésére. A halászcégek még ennél is erősebb fegyvereket szeretnének, de a Seychelle-szigetek kormányzata ezt nem engedi.