Botond, Mózes
EUR 385,32 Ft
USD 369,52 Ft
12 °C
29 °C

Lemondott a kirgiz elnök

2010.04.15. 18:20
Az átmeneti kormány szerint lemondott tisztségéről Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök, aki Kazahsztánba utazott.

Aláírta lemondólevelét Kurmanbek Bakijev, az előző héten megbuktatott kirgiz elnök, állította csütörtökön az átmeneti kormány egyik nevének elhallgatását kérő minisztere.

A nyolcvannégy  halálos áldozatot követelő előző szerdai összecsapások után az ország déli részébe menekült Bakijev napokig elutasította lemondását. Később viszotn azt mondta, hogy a szabad elvonulásért cserébe hajlandó lemondani posztjáról. Kazahsztán és Fehéroroszország egyaránt politikai menedékjogot kínált neki, állította.

Bakijev csütörtökön Biskekből Kazahsztánba utazott, néhány hívével együtt repült el a dél-kirgizisztáni Dzsalálábád repülőteréről. Vele tartott fivére, Dzsanibek Bakijev, a kormányőrség parancsnoka és Bakitbek Kalijev volt védelmi miniszter is.

Kurmanbek Bakijev
Kurmanbek Bakijev

Az Akipreszsz kirgiz hírügynökség szerint a megbuktatott elnök kijelentette: Dmitrij Medvegyev orosz, Nurszultan Nazarbajev kazah és Barack Obama amerikai elnök tárgyal jövőbeli lakóhelyéről, és Nurszultan Nazarbajev személyesen hívta meg az országba.

Kazahsztán, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) soros elnöke a kirgizisztáni zsákutcából kivezető tárgyalásos megoldáson dolgozik, mondták amerikai diplomaták.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek