Korrupcióval gyanúsítják a szlovák korrupcióellenes hivatal munkatársait

2010.04.16. 16:37
Korrupciógyanús ügyekbe keveredett a szlovák korrupcióellenes hivatal. Néhány tisztviselőjét azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzeket fogadtak el, illetve visszaéltek helyzetükkel.

"A belügyminisztérium belső ellenőrzéséhez büntetőfeljelentés érkezett. Az ügyet jelenleg vizsgáljuk, hogy megállapítsuk, megalapozott-e a bejelentés" - nyilatkozta Lucia Garajová, a tárca szóvivője a Pravda című független napilap pénteki kiadásában.

A Pravda úgy tudja: több bejelentést is kapott az ellenőrző szerv különböző ügyekben. A hivatalban olyasmiket mérlegeltek, hogy részrehajló döntés szülessen-e, vagy halasszák el a vizsgálatokat. Esetenként állítólag a feletteseknek is pénzt juttattak.

"Rendőrségi körökből származó értesülések szerint a kenőpénz nagysága ilyen esetekben általában háromezer és tízezer euró között mozog" - írja a lap.

Garajová nem volt hajlandó pontosítani, hogy hány tisztviselő tevékenységét vizsgálják az ellenőrök. A Pravda jól értesült forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a vizsgálat magas rangú rendőrtiszteket is érint, elsősorban a pozsonyi korrupcióellenes hivatalban.

Az újság emlékeztet: Szlovákiában nem ez az első eset, amikor a korrupcióellenes hivatalból visszaélésre utaló esetekről érkeznek hírek . A biztonsági szolgálatoknál sem ismeretlen a probléma: a korábbi kormány idején ilyen gyanú merült fel a nemzetbiztonsági hivatallal és a szlovák információs szolgálattal kapcsolatban is.