Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Ellenatomcsúcs kezdődött Teheránban

2010.04.17. 11:42 Módosítva: 2010.04.17. 11:51
Független nemzetközi szerv létrehozását javasolta a nukleáris leszerelés ellenőrzésére és az atomfegyverek terjedésének megakadályozása végett egy teheráni konferencián Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

A kétnapos konferencia a hét elején tartott washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó ellenrendezvénye kíván lenni.

Mahmúd Ahmadinezsád beszéde (Fotó: Behrouz Mehri)
Mahmúd Ahmadinezsád beszéde
(Fotó: Behrouz Mehri)

Az Atomenergia mindenkinek, atomfegyver senkinek jelmondattal rendezett konferenciára tizennégy ország külügyminiszterei és ötvenhat ország szakértői gyűltek össze.

A Farsz iráni hírügynökség szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező hatalmai is küldtek kisebb delegációkat a konferenciára.

Ahmadinezsád a konferenciát megnyitó beszédében éles támadást intézett az ENSZ BT nukleáris hatalmainak vétójoga ellen. Lehetetlen állapot - mondta -, hogy ezeknek az államoknak a globális fejlemények felett is vétójoguk legyen. Nem várható el tőlük komoly nukleáris leszerelés - hangoztatta az iráni elnök. Egyúttal követelte, hogy zárják ki az Egyesült Államokat és más atomhatalmakat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségből.

"Bűnöző", "hazug" Washington

Ali Hamenei, Irán vallási és politikai vezetője a konferencián felolvasott üzenetében leszögezte, hogy az atomfegyverek bevetése nem egyeztethető össze az iszlámmal. Elítélte a washingtoni kormány "hazugságait", és a "világ egyetlen nukleáris bűnözőjének" nevezte az Egyesült Államokat.

Megfigyelők a teheráni konferenciában az iráni vezetés újabb kísérletét látják arra, hogy vitatott atomprogramját úgy állítsa be, mint amely kizárólag békés célokat szolgál. Emellett a konferencián pellengérre állítják Irán ősellenségét, Izraelt, amely Teherán szerint nukleáris arzenálja miatt fenyegetést jelent a közel-keleti térség békéjére.  • Eladnék
  • Hírek