2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Krakkóba érkezett a lengyel elnöki pár koporsója

2010.04.18. 10:18 Módosítva: 2010.04.18. 11:18
Megérkezett Krakkóba vasárnap a katonai repülőgép a légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel elnöki pár, Lech Kaczynski és felesége, Maria koporsójával. A hamufelhő miatt közel harminc állam és kormányfő, köztük Barack Obama, Nicolas Sarkozy, valamint Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen.

Az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban haladt úti célja felé. Ugyanezen okból számos állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen.

Az elnöki pár földi maradványait délután helyezik örök nyugalomra a Wawel-székesegyházban. A katedrális előtt már a kora reggeli órákban sokan gyülekeztek.

A hamufelhő miatt  közel harminc állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen. Ott lesz ugyanakkor Horst Köhler német államfő, aki helikopterrel utazik a Krakkóba. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már elindult Moszkvából. Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz a temetésén.

Az elnöki házaspár koporsóit az egykori lengyel főváros, Krakkó központi terén, a Ryneken álló Mária-templomba szállítják, ahol XVI. Benedek pápa küldötte, Angelo Sodano bíboros mutat be szentmisét 14 órakor.

A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vehetnek részt. Az eseményt városszerte százezrek, a történelmi belvárosban pedig mintegy 40 ezren követhetik kivetítőkön. A szentmise után a koporsókat ágyútalpon viszik majd a királyi fellegvárban álló Wawel-székesegyházba, Lengyelország nagyjainak panteonjába.

A 15 óra 30 perckor induló gyászmenetben csak a család, a barátok és lengyel vezetők kapnak helyet.

Megszólaltatják majd a székesegyház tornyában lévő12 tonnás Zsigmond-harangot, amely csak a legfontosabb alkalmakkor, lengyel királyok koronázásakor és temetésekor kap szerepet. Huszonkilenc harangütés hallható majd az 1520-ban öntött, négy méter és hatvan centiméter magas harangból.

Később a külföldi vendégek is a Wawelbe mennek, ahol 16:30-kor gyászmisén vesznek részt, amelyet Stanislaw Dziwisz krakkói érsek mutat be Kaczynski elnök és felesége emlékére.

A szertartás után a koporsókat leviszik a székesegyház altemplomába, közös szarkofágba helyezik őket, miközben 21 ágyúlövés hangzik el.

Az altemplomba este és éjjel szabad lesz a bejárás, hogy az emberek elbúcsúzhassanak az elnöki házaspártól. Már most több ezren gyűltek össze a Wawel környékén.