Lemondott a belga kormány

2010.04.22. 13:55 Módosítva: 2010.04.22. 14:56
A flamand liberálisok kiléptek az ötpárti koalícióból, miután a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszel és környéke választókerület kettéválasztásában. A kormányban így három vallon párt mellett csak egy flamand maradt, ami nem feloldható fölény az enyhén flamand többségű országban.

Benyújtotta lemondását az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata miniszterelnök által vezetett belga kormány, jelentette a brüsszeli média. A kormány a csütörtök délután tartott rendkívüli kabinetülésen hozott döntést, majd a kormányfő a lemondást átnyújtotta II. Albert királynak, a BBC szerint azonban nem egyértelmű, hogy a király elfogadja-e.

A holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok nem tudtak egymással megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában, ezért a flamand liberálisok tiltakozásul kiléptek az ötpárti koalícióból.

Elvileg az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata miniszterelnök vezette koalíciónak a flamand liberálisok nélkül is meglenne a minimális parlamenti többsége - 76 képviselő a 150 tagú törvényhozásban -, de Belgiumban nem életszerű, hogy a három vallon párt mellett csak egy flamand párt maradjon a kormányban.

Flamand részről eddig a kereszténydemokraták és a liberálisok, vallon részről szintén a kereszténydemokraták és a liberálisok mellett a szocialisták voltak még a kormányban. Az enyhén flamand többségű országban a kormányban a 3-2-es vallon fölényt még elfogadták, de a 3-1-es arány általános megítélés szerint már nem támogatható.

A viszály a Bruxelles-Halle-Vilvoorde (BHV) néven emlegetett választókerület körül robbant ki, ez a választókerület a fővárost és a körülötte fekvő több tucat települést fogja össze. Utóbbiak közül a két legnagyobb neve hollandul Halle és Vilvoorde, franciául Hal és Vilvorde. A Brüsszel körüli térség Flandriához tartozik, de néhány településén összesen csaknem 100 ezer vallon is él.

Brüsszel maga kétnyelvű, és ott akár vallon, akár flamand pártra is lehet szavazni. Általános szabály szerint azonban Flandriában csak flamand, Vallóniában csak vallon pártok közül választhatnának a lakosok. A Brüsszel közigazgatási határán kívül, a Flandriához tartozó agglomerációban lakó, és vallon pártokra az általános szabály ellenére jelenleg is szavazó, illetve továbbra is szavazni kívánó vallonok ügyében régóta zajlik a vita a két közösség között. A flamandok azt követelik, szüntessék meg ezt a hibrid helyzetet, vágják ketté BHV választókerületet, és annak flamand részein csak flamand pártokra lehessen szavazni a választásokon.

Az ismét kormányválságba süllyedt Belgium július elsején fél évre átveszi az EU soros elnöki tisztét.