Életbe lép az USA legszigorúbb bevándorlási törvénye

2010.04.24. 07:47
Az arizonai kormányzó aláírta pénteken az amerikai szövetségi állam új bevándorlási törvényét, amely a legszigorúbb az Egyesült Államokban, és amely Barack Obama elnök szerint megfontolatlan kísérlet a bevándorlás okozta gondok megoldásárára, és azt mutatja, hogy szövetségi reformra van szükség a területen.

A Mexikóval határos államban a rendőrségnek a törvény értelmében ellenőriznie kell mindenkit, akiről alaposan gyanítható, hogy illegálisan tartózkodik az országban. A törvény bírálói szerint ez faji megkülönböztetésre ad majd alapot.

A bevándorlás súlyos vitákat kiváltó társadalmi kérdés az Egyesült Államokban, ahol 10,8 millió törvénytelen bevándorló él és dolgozik alantas körülmények között.

A törvényt Arizona republikánus párti többséggel rendelkező szenátusa szavazta meg a héten, és Jan Brewer szintén republikánus kormányzó írta alá. A jogszabály máris heves vita témáját képezi a novemberben tartandó washingtoni kongresszusi félidős választások előtt, és valószínűleg meg fogják támadni bíróságon.