A műholdakat is zavarják a thaiföldi tüntetők

2010.04.25. 08:47
Megszakadt a thaiföldi miniszterelnök és a vezérkari főnök televíziós beszédének közvetítése. A hatóságok szerint valakik megzavarták a műholdas jelet.

Abhisit Vejjajiva kormányfő Thaiföld vezérkari főnökével tartott televíziós beszédet, amikor néhány perc után elsötétült a képernyő. Nem sokkal később visszatért az adás, és a tévé az elejétől kezdve, teljes egészében levetítette a rögzített beszédet. A bangkoki kormány szerint azért szakadt meg a közvetítés, mert valaki megzavarta a műholdas jelet.

A miniszterelnök Anupong Paojinda tábornokkal az oldalán arról beszélt, hogy a hatóságok helyreállítják a rendet a thaiföldi fővárosban, ahol már hetek óta tartanak az ellenzéki tüntetések. Vejjajiva kijelentette, hogy a hadsereg visszafoglalja azt a csomópontot, amelyet a vörösingeseknek is nevezett tüntetők megszállás alatt tartanak már három hete. A kormányfő nem árult el részleteket a tervezett akció idejéről. Az eddigi legsúlyosabb összecsapás a rendfenntartók és a rendőrök között április 10-én robbant ki, amikor 25-en meghaltak és több mint 800-an megsebesültek.

A vezérkari főnök kijelentette: a hadsereg a nemzetért, a királyságért és a népért dolgozik, és teszi a dolgát, anélkül, hogy állást foglalna. A már nemcsak a kormány távozását, hanem új parlamenti választást követelő tüntetők Thaksin Shinawatra volt miniszterelnök hívei, akit a hadsereg mozdított el a hatalomból 2006-ban. A tábornok beszélt a hadsereg egységéről is annak kapcsán, hogy a pletykák szerint szakadás mutatkozik fegyveres erők vezetésében, ahol nincs egyetértés a tüntetők elleni fellépés szükséges mértékéről. A Paojinda szerint egy olyan nagy szervezetben, mint a hadsereg, vannak olyanok, akiknek más elképzeléseik vannak, de ez nem okoz problémát.