Megakadályozták a nők felvonulását

2010.04.26. 10:39
Kubai politikai foglyok feleségeit és anyáit akadályozták meg abban, hogy Havannában felvonuljanak. A Fehér Hölgyek nevű csoportot a tömeg tartóztatta fel. Raul Castro elnök szerint mindez a nyugati hatalmak műve.

Az incidens akkor történt, amikor a hat nő megpróbálta megtartani heti összejövetelét a vasárnapi mise után. A fehérbe öltözött asszonyokat dühödt tömeg vette körül, majd az utcából egy parkba szorították őket - írja a BBC.

A nők, akik férjeiknek és fiaiknak kérnek szabadságot, hét órán keresztül álltak némán, miközben a tömeg forradalmi jelszavakat és sértő megjegyzéseket kiabált nekik. Ezalatt az idő alatt mindvégig állva maradtak, és csak halkan válaszoltak támadóik szitkozódására.

kuba fehér ruhás nők 000T TRMvd1220932

A Fehér Hölgyek már több éve megtartják heti összejövetelüket, a kormánypártiak pedig már korábban is megpróbálták őket ebben megakadályozni. A múlt hónapban a rendőrség is segített nekik, mert, mint mondták, a nőknek nincs engedélyük a felvonulásra.

A felvonulás általában nagyon kevés embert érdekel, az asszonyok szimpatizánsainak száma pedig még ennél is kevesebb. Az ilyen megfélemlítés és erőszak azonban súlyos károkat okoz Kuba külföldi megítélésének.

kuba fehér ruhás nők 000T TRMvd1220955

A nők meneteit ugyanis nyugati diplomaták is figyelemmel kísérik, és kaptak már szóbeli támogatást az USA-tól és az Európai Uniótól is. A kubai elnök, Raul Castro szerint a nyugati országok provokálnak ilyen incidenseket, hogy hiteltelenítsék Kubát.