Módosítják a szlovák állami jelképtörvényt

2010.04.26. 17:54

Módosítják az állami jelképekről szóló törvényt Szlovákiában; a miniszterelnök javaslatát a kormány már jóvá is hagyta, és az gyorsított eljárásban kedden a parlament elé kerül, közölték a kormány ülése után hétfőn Pozsonyban.

Helyi megfigyelők szerint ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által javasolt hazafiassági törvény, amely szintén kedden kerül a honatyák elé, meg fog bukni a parlamentben. Robert Fico javaslata értelmében a iskolákban minden osztályban elhelyeznék az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. Az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kellene helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek.

A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt el kellene játszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzana fel a himnusz. A hazafiassági törvény szerint minden hét elején el kellene játszani.

A parlament által elfogadott hazafiassági törvényt Ivan Gasparovic államfő megvétózta és visszaadta a parlamentnek, amely kedden tűzi újra napirendjére. Gasparovic leszögezte: semmi kifogása a jogszabály ellen, de nem tartja jónak, hogy az április elsején lépjen életbe. Szerinte a megfelelő dátum szeptember elseje lenne. Az államfői vétó felülbírálásához a 150 tagú testületben 76 szavazatra van szükség.

Az állami jelképekről szóló törvény módosításait a kormány szeptember elsején léptetné életbe. A Fico-féle hazafiassági törvénytől eltérően az állami alkalmazottakat az állami jelképekről szóló módosított jogszabály nem kötelezné hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. A himnuszt sem kellene eljátszani minden sportesemény előtt, csak a fontosak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kellene eljátszani a himnuszt.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát a hazafiassági jogszabály "szemfényvesztő másolatának tartja" - áll abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, az MKP szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

Az MKP a kormánypártok e témában folyó versengését nevetségesnek, a 21. század Európájához méltatlannak tartja. Az elfogadott törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás ajánlott módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő. Az említett okok miatt a Magyar Koalíció Pártja a törvénymódosítás ellen fog szavazni - olvasható a közleményben.

A pozsonyi diákok egy korábbi bejelentés szerint kedden tüntetni fognak a parlament épülete előtt a hazafiassági törvény ellen. A tüntetés délután négykor kezdődik, de a szervezők már reggel kilenctől a parlament elé várják az aktivistákat. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) felszólította a magyar diákokat és a szülőket, hogy támogassák a tiltakozást. Számos dél-szlovákiai magyar iskola előtt kedden kora reggel tiltakozó gyűlések lesznek.

Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasítja, feleslegesnek tartja a hazafiassági törvényt. A jogszabályt a megkérdezettek valamivel több mint 36 százaléka támogatja.  • Hírek
  • Hírek