Vádat emeltek a volt kirgiz elnök ellen

2010.04.27. 11:40
Tömeggyilkosság szervezése és hatalommal való visszaélés miatt távollétében vádat emeltek Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök ellen.

Hóleopárdot tartott otthon

Ritka és veszélyeztett állatokat talált Bakijev családi rezidenciáján a rendőrség - közölte kedden az ügyészség szóvivője. A magánállatkertben talált állatok között medvebocsok, és hóleopárdok is voltak. Kirgizisztánnak nincsen nyilvános állatkertje. (FH)

Bizakijev április 7-én menekült el a fővárosból, Biskekből, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak az elnök ellen tüntetőkre, azok pedig megrohamoztak és feldúltak több kormányzati épületet. A tiltakozó akciókban legalább 85 ember vesztette életét. Bakijev előbb szűkebb hazájába, az ország déli részébe menekült, majd elhagyta az országot, s a múlt héten Fehéroroszországban tűnt fel.

Azimbek Beknazarov, az átmeneti kormány helyettes vezetője újságírókkal közölte, hogy a volt államfőt tömeggyilkosság szervezésével és hatalommal való visszaéléssel vádolják, megfosztják mentelmi jogától, és kiadatását kérik, hogy bíróság elé állíthassák. Beknazarov szerint Fehéroroszországnak - a volt szovjetköztársaságok közötti egyezmény alapján - kötelessége kiadni Bakijevet.

Minszkből még nem érkezett erre reagálás, de Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök korábban bírálta a tüntetéseket, amelyek Bakijev bukásához vezettek. Bakijev eközben továbbra ő Kirgizisztán törvényes elnökének tartja magát, de nem akar hazatérni az ország vezetőjeként.