Zoltán
21 °C
36 °C

Eutanáziaklinika használta temetőnek a Zürichi-tavat

2010.04.28. 13:32
A zürichi Dignitas eutanáziaklinikán meghalt emberek közül minden harmadik hamvait a városi tóba temették el. A búvárok már 300 halotti urnát találtak, egy volt alkalmazott szerint a Dignitas alapítója, majd lánya és beosztottai temették az urnákat a vízbe.

Már 300 halotti urnát találtak a Zürichi-tóban, mindegyik a svájci Dignitas eutanáziaklinika közelében hevert a tó alján több mint 9 méteres mélységben. Mindegyik urnán annak a hamvasztással foglalkozó társaságnak a logója volt, amelyikkel a klinika szerződött, írja a Daily Mail.

A zürichi Dignitas eutanáziaklinika
A zürichi Dignitas eutanáziaklinika

Svájcban kereskedelmi engedély szükséges ahhoz, hogy nagy számban helyezzenek el valahol halotti urnákat, ennek megszegése bűncselekménynek számít, amit három évig terjedő börtönnel vagy 50 ezer frankos (több mint 9 millió forint) pénzbírsággal büntetnek.

Az urnákat még múlt héten találták meg búvárok, mikor egy motorcsónak vízbe esett napellenzője után kutattak. A svájci hatóságok vizsgálatot indítottak, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy valaki a városi tavat tömeges temetkezési helyként használja.

Először csak 13 urnát találtak, de 50 után abbahagyták a számolást, látták, hogy még egy halom van a tó fenekén, mondta az egyik búvár.

A Dignitas egy volt alkalmazottja szerint minden harmadik urna a Zürichi-tóban végzi. Azt mondta, eleinte még a Dignitas alapítója, Ludwig Minelli saját maga dobta a vízbe, később lányát vagy valamelyik beosztottját kérte meg.

Zürich polgármesterét, Max Baumgartnert sokkolta, hogy szisztematikusan hordták az urnákat a városi tóba. Többet egyelőre nem mondott, ki akarja várni a rendőrségi vizsgálat eredményét.

2008-ban a Dignitas két alkalmazottját kapták rajta, ahogy emberi hamvakat szórtak a vízbe.