Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

C-130-asokat küld a légierő az olajfolt ellen

2010.05.01. 00:46 Módosítva: 2010.05.01. 00:47
Az amerikai hadsereg óriásrepülőkkel és flottabázisokkal segít az olajszennyezés elhárításában. A British Petrol kártérítést fizet.

Az amerikai légierő két C-130 Hercules típusú repülővel segíti a Mexikói-öbölben a kárelhárítást; a hatalmas szállítógépek vegyszert fognak szórni a tenger felszínén úszó olajfoltra - közölte pénteken a Pentagon.

Az olajszennyeződés eloszlatását segítő vegyszerek szórását már polgári gépek is végzik; a Pentagon azt mérlegeli, hogy a hadsereg hogyan vehet részt a károk elhárításában. Robert Gates védemi miniszter megfontolja, hogy Bobby Jindal louisianai kormányzó kérésére a térségbe irányít 6 ezer nemzeti gárdistát, akik biztonsági, egészségügyi, mérnöki és egyéb feladatokat látnának el.

Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője azt mondta, a védelmi minisztérium eddig minden szükséges segítséget megadott. Kiemelte: a helyzet folyamatosan változik, és a szennyeződés terjedésével a katonaság további segítségére lehet majd szükség. A Pentagon eddig olajterelőket és fölöző hajókat küldött a szennyeződés elhárítására, továbbá megnyitotta két bázisát Mississippi és Florida államban a kárelhárító hajók előtt.

Elszámoltatás

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter pénteken a louisianai Robertben tartott sajtótájékoztatóján felszólította a British Petrol (BP) olajcéget - amely az elsüllyedt fúrótornyot üzemeltette -, hogy fordítson még több forrást a négy amerikai szövetségi állam partjait fenyegető szennyeződés eltakarítására.

Ken Salazar belügyminiszter New Orleansban közölte: felelősségre kell vonni azokat, akik hibásak az olajszennyeződés kialakulásában.

A BP bejelentette, hogy megtisztítja a térséget és kártérítést fizet az érintetteknek.  A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama az elkövetkező néhány napban nem utazik el a Mexikói-öbölhöz. Robert Gibbs szóvivő viszont nem zárta ki, hogy az elnök később a térségbe látogat a károk felmérésére.  • Vennék
  • Hírek