Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem utazik Erdélybe a dalai láma?

2010.05.02. 18:55 Módosítva: 2010.05.02. 19:11

Mégsem látogat Romániába a dalai láma, írja az Evenimentul Zilei című román napilap a tibeti vezető személyi titkárára hivatkozva. A lámát Tőkés László lelkész, EP-képviselő hívta meg Erdélybe, áprilisban jelentette be, hogy elfogadták meghívását.

Tőkés sajtóirodájának nincs tudomása róla, hogy a láma utazása elmaradna. Egyelőre csak azt a levelet kapták meg, amely megerősíti a szeptember 23-24-re tervezett látogatást, mondta el Demeter Szilárd, az iroda vezetője az erdélyi Krónika című napilapnak.

"Hivatalosan még nem értesítettek bennünket, hogy a látogatás esetleg elmaradna. Reméljük, hogy mégis sor kerül rá, hiszen két éve dolgozunk ennek érdekében" – mondta.

Az eredeti tervek szerint a láma Csomakőrösre, Kőrösi Csoma Sándor szülőhelyére is ellátogatott volna. Tibet magyar kutatója bódhiszattva, ő volt az első európai buddhista szent.

A tibeti és az erdélyi autonómiatörekvések közti párhuzam miatt a láma látogatása feszültségeket okozhat. Tenzin Taklha, a láma személyi titkára szerint a látogatásoknál azt az elvet követik, hogy "ne okozzanak semmiféle kellemetlenséget".