Kim Dzsongil Kínába érkezett – vagy nem?

2010.05.03. 07:33
Feltehetően belépett Kína területére Kim Dzsongil észak-koreai vezetőt szállító páncélozott vonat, közölte hétfőn egy szöuli illetékes.

A különleges szerelvény befutott a határ kínai oldalán fekvő Tantung (Dandong) városába, és nagyon valószínű, hogy a vonaton van az észak-koreai vezető is. A szerelvényt közel 200 kínai rendőr vette körül. Már vasárnap indoklás nélkül lezárták a Tantung és Talien (Dalian) közötti gyorsforgalmi útat, illetve május 5-ig nem fogad vendégeket az a szálloda, ahonnan rálátni a két ország határán fekvő vasúti hídra.

Szöuli diplomáciai forrásokból vasárnap vált ismertté, hogy Kim Dzsongil hamarosan felkeresi Kínát.

Ha helytálló a szöuli média jelentése, úgy ez Kim első külföldi útja azóta, hogy 2008-ban híre kelt: a külvilágtól hermetikusan elzárkózó ország vezetőjét szélütés érte. Az ezredforduló óta Kim Dzsongil négyszer járt Kínában. Utoljára 2006 januárjában kereste fel a szomszédos országot, meglátogatta Kína kereskedelmi központjait.

Elemzők szerint Kim Dzsongil pénzügyi segítséget kíván kérni Pekingtől. Kína viszont elvárja, hogy Phenjan térjen vissza az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, amelyeken tavaly április óta nem vesz részt.