2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Három győztes választás és tizenhárom évi kormányzás után a Munkáspárt vereséget szenvedett. A konzervatívok nyertek, de nem lesz meg az abszolút többségük - így 36 év óta először koalíciós vagy kisebbségi kormány alakulhat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A konzervatív jelölt nyerte a választást Kingswoodban. A választókerület a 131. helyen szerepelt a konzervatívok target listjén - azaz 130 munkáspárti vagy liberális jelölt kisebb előnyt élvez, mint amennyit a kingswoodi munkáspárti elbukott. A konzervatívoknak 116 képviselői helyen kell legyőzni a jelenlegi parlamenti képviselőt az abszolút többség megszerzéséhez. A kingswoodi győzelem felélesztette a konzervatív reményeket.

  • A felekezeteken felüli, a liberális demokratákkal szövetséges Szövetség jelöltje nyerte a választást a Belfast East választókerületben. Ez az első alkalom, hogy nem nacionalista vagy unionista jelölt nyer egy parlamenti választást. A nyertes Naomi Long Észak-Írország első miniszterét Peter Robinsont verte meg.

  • David Cameron, a konzervatívok vezére már úton van választókerülete szavazatösszesítésére, de megállt egy kocsmánál, hogy legurítson egy pintet. Azt mondta, a Guinesst szereti, jelentette a BBC.

  • Észak-Írországból futott be a negyedik eredmény, az ír republikánusok egyik jelöltje futott be elsőként. Észak-Írország protestáns részén az exit-pollok szerint a várakozáson felül teljesítettek az Ulsteri Demokrata Párt jelöltjei, akik az Ulsteri Unionista Párttal szemben feltételekhez kötik a konzervatívok támogatását. Az unionisták választási szövetséget kötöttek a konzervatívokkal, egyik emblematikus politikusuk Lady Hermon ezért ki is lépett a pártból. A Guardian tudósítása szerint a várakozások alapján független jelöltként még növelni is fogja támogatottságát körzetében.

  • A kormány egyre több tagja tesz konkrét utalásokat egy liberális-munkáspárti koalícióra. Amennyiben Gordon Brown nem ismeri be a vereségét, ügyvezető miniszterelnök marad, és próbálkozhat a koalíciókötéssel. A liberális demokraták vezére korábban elutasította a lehetőséget, hogy Brownt hatalomban tartsa, viszont most a Munkáspárt látszólag hajlandó lenne belemenni a választási rendszer liberálisok által javasolt arányosításába is. A Munkáspárt korábbi javaslata fenntartotta volna a tisztán egyéni rendszert, mely alapvetően neki kedvez.

  • Közleményben kért bocsánatot a brit Választási Bizottság, mert a jelentések szerint öt választókerületben több száz választót kellett kizárni a választásból, mert még nem kerültek sorra este tízkor. "Megfelelő eszközöket és forrásokat kellett volna biztosítanunk a választás lebonyolításához" - írták közleményükben. (BBC)

  • Több százan nem tudtak szavazni Sheffield egyik választókerületében - itt indult Nick Clegg, a liberálisok miniszterelnök-jelöltje. A Telegraph jelentése szerint a csalódott választók blokádot vontak a szavazókör köré, nem engedik, hogy elszállítsák az urnákat.

  • A BBC-n éppen botrányról beszélnek, a tíz után kígyózó sorok mellett olyan szavazókörök is voltak, ahol kifogytak a szavazólapból. A szakértők a választási bizottság felelősségét emlegetik.

  • Egyre több, jellemzően nagyvárosi körzetből jelentik, hogy a szavazókörök zárásakor még hosszú sorban várakoztak választók. Akik lemaradtak "kutyakomédiáról" és "a demokrácia megcsúfolásáról" beszélnek. "Nevetséges" - összegezte egy választó a BBC közvetítésében. A BBC szakértője szerint egy körzetből azt jelentették, hogy tíz perccel tíz után is lehetett szavazni, márpedig ekkor már ismertek voltak az exit-pollok.

  • A szükséges 12,8 százalék helyett csak 4,8-at hozott a Konzervatív Párt Sunderland Centralban, így nem szerezte meg a képviselői helyet a Munkáspárttól. Sunderland Central a 239. helyen szerepelt a konzervatívok úgynevezett target listjén. A target listen az előző választások eredménye szerint rangsorolják a riválisok körzeteit - az első, ahol a legkevesebb szavazattal kaptak ki. A konzervatívoknak 116 új helyet kell szerezniük a többséghez, ha Sunderland Centralban nyertek volna, boritékolható lenne bő abszolút többségük.

  • A másik sunderlandi körzetben is a Munkáspárt jelöltje nyert. Ez is biztos munkáspárti körzet volt, de itt még jobban megerősödtek a konzervatívok. A két körzetben együttesen 9.9 százalékkal, ez országosan biztos többséget jelentene. A harmadik sunderlandi körzetben 12,8 százalékos erősödéssel a konzervatív jelölt nyerne. (BBC)

  • "Most hívtam @davidcameront és gratuláltam a győzelméhez. A végeredményt még nem ismerjük, de tudjuk, hogy a konzervatívoknak jó napja volt" - tvitelte @schwarzenegger. (via Matthew Moore)
  • Újraszámolták az exit-pollt, az új eredmények szerint a konzervatívok csak 305, a Munkáspárt 255, a liberálisok 61, a többi párt 29 mandátumot szerzett, Az eredeti eredmények szerint a konzervatívok kettővel több, a liberálisok kettővel kevesebb mandátumot szereztek

  • Bár a Munkáspárt nyerte az első mandátumot, az előző választásokhoz képest a konzervatívok 8,4 százalékkal javítottak eredményükön. Vernon Bogdanor, az oxfordi egyetem tanára szerint ha országosan is ennyit erősödött a Konzervatív Párt, akkor abszolút többséget szerezhettek.

  • "Természetesen nem vagyok elégedett az eredménnyel" - mondta a BBC-nek Douglas Alexander, a Munkáspárt kampányfőnöke, Gordon Brown bizalmas tanácsadója. Egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a vereség ellenére Brown megpróbál-e hatalmon maradni. "Várjuk ki a végét" - kerülte ki a választ.

  • Ha a Munkáspárt valóban csak 255 képviselői helyet szerez, 1987 óta a legrosszabb eredményét éri el. Akkor 209 képviselői helyet szereztek Margaret Thatcher ellen.

  • 11 ezer szavazatos fölénnyel a Munkáspárt Houghton és Sunderland South kerületi jelöltje nyerte el az első mandátumot az új parlamentben. Sunderland eddig is munkáspárti volt, az előző választáson 17 ezer szavazatos fölénnyel nyert Phillipson képviselő asszony.

  • Alan Johnson belügyminiszter a televízió élő adásában kezdeményezett tárgyalásokat a liberális demokratákkal. A BBC-nek nyilatkozva felajánlotta pártja támogatását a liberálisok választási reformtervéhez. A Munkáspárt eddig korlátozott választási reformot javasolt, amiről népszavazást igért. A liberálisok törvénymódosítással arányos rendszerűre alakítanák a most kizárólag egyéni képviseleten alapuló brit rendszert. A jelenlegi rendszer legnagyobb áldozatai a liberális demokraták, a múltban 20 százalék körüli támogatással a mandátumok kevesebb, mint tíz százalékát szerezték meg, egy arányos rendszerben legalább kétszer annyi képviselőjük és reális győzelmi esélyük lehetne.

  • Kétszáz választó várakozott Manchester Withington kerületében a szavazókörnél este tízkor, amikor rendőrök érkeztek, és hazaküldték a várakozókat. "A törvény szerint a szavazókörök ajtaját tízkor be kell zárni, senkinek nem lehet szavazólapot adni" -indokolt a rendőrség szóvivője. (BBC)

  • A brit választások történetében először tudott a győzelemre is esélyes jelöltet állítani a brit Zöld Párt. A sussexi körzetben várakozó aktivistáik viszont borúsan látják a jövőt, állításuk szerint a Munkáspárt az utolsó 24 órában házról házra járta a zöldpárti jelölt támogatóit és győzködte őket. (BBC)

  • Alan Johnson belügyminiszter saját szavai szerint "több mint boldogan" lépne koalícióra a liberális demokratákkal. Szerinte a konzervatívokkal senki sem akar kormányozni, a Munkáspárt és a liberálisok viszont egyetértenek a válságkezelés és a választási reform kérdéseiben. Gordon Brown személyéről nem esett szó, bár ő lehet a koalíciókötés legnagyobb akadálya. Nick Clegg a választások előtt egyértelműen kijelentette, hogy nem kívánja hatalomban tartani a miniszterelnököt.

  • Példa nélküli módon pénteken helyi idő szerint hajnali egykor, magyar idő szerint kettőkor kinyit a londoni tőzsde, hogy a kereskedők a lehető leghamarabb reagálhassanak az eredményekre. Egy, a BBC-nek nyilatkozó piaci elemző szerint a tőzsde már beárazta a függő parlamentet - azaz az exit-pollok által jósolt, kormányképes győztes nélküli végeredményt.

  • Az eredmények "Gordon Brown határozott elutasítását" jelentik, kommentálta az exit-pollokat a Daily Telegraphnak David Cameron, a konzervatívok miniszterelnök-jelöltje. Szerinte pártja "képesek a kormányzásra ezzel az eredménnyel".

  • Peter Mandelson, a Munkáspárt főideológusa és Harriet Harman folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy ha a konzervatívoknak nem lesz abszolút többsége, akkor a Munkáspárt lehet képes koalíciós kormányt alakítani. Ezek szerint Gordon Brown a vereség ellenére sem adja fel a harcot. A BBC Radio 4 elemzője, Michael Gove szerint ugyanez volt a helyzet 1974-ben is, amikor Edward Heath próbált az utolsó pillanatig kormányfő maradni a vereség ellenére. Az elemzők biztosak benne, hogy a következő órákban sokan és hangosan fogják követelni Gordon Brown mihamarabbi lemondását.

  • Amennyiben az exit-pollok pontosak, és a konzervatívok valóban nem szereznek abszolút többséget, három lehetőség adódik. David Cameron kisebbségi kormányt alakít, koalícióra lép a liberálisokkal, vagy munkáspárti-liberális koalíció alapul. A középső variációra kevés az esély, a munkáspárti-liberális koalíció ára Gordon Brown távozása lehet. A pártok képviselői közül a konzervatívok Gordon Brown bukását hangsúlyozzák, a munkáspártiak azt, hogy ők lennének képesek stabil kormányt adni a liberálisokkal. A liberálisok egyelőre az exit-pollokon keseregnek (az előrejelzés szerint még csökken is frakciójuk, pedig történelmi áttörésre készültek), egyébként pedig a gazdasági helyzet stabilitását tartják a legfontosabbnak. A szokásjog szerint egyébként a legnagyobb frakciót adó párt kisérelheti meg a kormányalakítást.

  • A BBC sheffieldi tudósítója - itt indult Nick Clegg, a liberálisok elnöke - szerint több szavazókörnél még várakoztak, amikor tízkor véget ért a szavazás. Nagy-Britanniában a szabályok nem teszik lehetővé a szavazókörök nyitva tartásának meghosszabbítását.

  • A brit választások egyik szép hagyománya, hogy a kerületek versenyeznek, hol számolják össze leggyorsabban a szavazatokat. A múltkori választás elsöprő sunderlandi sikert hozott, az első három eredmény ottani választókerületből érkezett. Most a helyi iskolások váltófutásban vitték az urnákat a szavazatszámláló helyiségbe.

  • Mr. és Mrs. Brown bárányt vacsoráztak, az étkezés után Gordon Brown brit nyári idő szerint 8 óra 30 perckor visszavonult szunyókálni - jelentette a Press Association független hírügynökség.

  •  

    A BBC exit-pollja szerint a konzervatívok nem szereztek abszolút többséget 307 mandátumuk 19-cel kevesebb, mint amennyi a kormányzáshoz kéne. A második helyen a Munkáspárt végzett 255 hellyel. A felmérés meglepetése, hogy a liberális demokratáknak csak 59 helyet, a mostaninál hárommal kevesebbet jósol. Az egyéb pártok 29 mandátumot szereztek.

    A brit exit-pollok hírhedten pontatlanok - a mostani mintákban a Financial Times elemzése szerint alulreprezentéltak azok a választókerületek, ahol a liberálisok legyőzhetik a Munkáspártot. Az exit-pollok a levélben feladott szavazatokkal sem számolnak, pedig ezek az összes szavazat ötödét is kitehetik.

     

  • Martha Kearney, a brit Kossuth Rádió, a BBC 4 műsorvezetője a Twitteren fecsegte ki, hogy munkáspárti kampányforrásai szerint a konzervatívok 310-320, a Munkáspárt 280 helyet szerezhetett, a részvétel pedig 71 százalékos volt. Nagy-Britanniában ugyan nincs kampánycsend, de a BBC saját választási szabályzatában önkorlátozást vállalt, és tiltja munkatársainak a részeredmények közlését és a beszámolót a kampányokról. (Guardian)